Seimas: žala pacientams dėl medikų klaidų bus atlyginama paprasčiau

Sniegė Balčiūnaitė, BNS
2019-07-18
Žalą gydymo įstaigų pacientams nuo kitų metų atlygins specialus fondas. Be to, žmonėms nebereikės įrodinėti patirtos žalos – pakaks nurodyti, kokiomis aplinkybėmis jie ją patyrė, o speciali komisija spręs, ar pacientas teisus. 
Seimas: žala pacientams dėl medikų klaidų bus atlyginama paprasčiau
„Pereiname nuo gynybinės medicinos prie medicinos, kuri nagrinėja kiekvieną klaidą. Kaip aviacijoje. Medikams nebereikės slėpti savo klaidų, nes didelė jų dalis yra sisteminės ir ne dėl kokio nors vieno mediko“, – BNS teigė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisas: už balsavo 100 Seimo nariai, o susilaikė trys. 
„Daugiau pacientų gaus daugiau kompensacijų ir didesnes išmokas“, – sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas.
Konservatorius Antanas Matulas ir socialdarbietis Antanas Vinkus pasigedo daugiau saugiklių, kad „nebūtų piktnaudžiaujama“.  

Naujos taisyklės būtų paprastesnės ir medikams, ir gydymo įstaigoms, ir gyventojams, BNS teigė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „valstietė“ Asta Kubilienė.   
 
Į teismą bus galima kreiptis tik tada, jeigu paciento netenkins kompensacijos dydis.  
„Pacientas išmoką gaus greičiau, jam nereikės vargti teismuose, teismai turės mažiau darbo, medikai nustos bijoti, nes įmokos į fondą (iš kurio bus mokamos žalos kompensacijos – BNS) nesikeis, priklausomai nuo to, ar gydymo įstaiga daug padarė klaidų, ar mažai“, – aiškino parlamentarė.
A.Kubilienė pabrėžė, kad mažesnes įmokas mokėtų nedidelės pirminės sveikatos priežiūros įstaigos, pavyzdžiui, šeimos gydytojų kabinetai.  
„Intervencijų ten mažiau ir tikimybė, kad žala nebus didelė“, – tvirtino parlamentarė.  
Pasak jos, jeigu išmokėjus kompensacijas lėšų liktų, jos būtų perkeltos į kitus metus.
 

„Galima būtų plėsti ratą medikų paslaugų, už kurias būtų galima mokėti žalas, ar jas padidinti“, – sakė komiteto vadovė.
Pasak A.Kubilienės, gydymo įstaigoms nereikės susigrąžinti lėšų iš medikų, dėl kurių kaltės bus mokamos kompensacijos pacientams. Regreso tvarka nustatyta tik tada, kai medikas žalą padarys tyčia, pavyzdžiui, dirbs išgėręs ar kitaip apsvaigęs.   
Gydymo įstaigoms nebereikėtų draustis civilinės atsakomybės draudimu – pacientų patirta žala būtų atlyginama iš specialios sąskaitos. Į ją įstaigos mokėtų įmokas, analogiškas dabartinėms, pervedamoms draudimo įmonėms. 
 
„Pereiname nuo gynybinės medicinos prie medicinos, kuri nagrinėja kiekvieną klaidą. Kaip aviacijoje. Medikams nebereikės slėpti savo klaidų, nes didelė jų dalis yra sisteminės ir ne dėl kokio nors vieno mediko“, – BNS teigė A.Kubilienė. 
Komiteto vadovės duomenimis, beveik 2,5 tūkst. šalies gydymo įstaigų 2013-2017 metais draudikams kasmet sumokėdavo nuo 1,2 mln. iki 2,2 mln. eurų, o išmokos pacientams siekdavo nuo 80 tūkst. iki 160 tūkst. eurų.
Pavyzdžiui, 2017 metais žalos išmokas gavo 35 pacientai, jiems išmokėta 130,2 tūkst. eurų, o gydymo įstaigos draudikams pervedė beveik 1,28 mln. eurų įmokas. 
A.Kubilienės teigimu, tokia pat žalos, patirtos gydymo įstaigose, atlyginimo pacientams tvarka veikia Skandinavijos šalyse. 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris