Olimpinės rinktinės gydytojas – apie R.Meilutytės pasitraukimą

Greta Vanagienė
2019-05-23
„Šiuo atveju dar turime leisti situacijai išsirutulioti. Viskas natūralu – jaunas žmogus ieško savęs. Kartais tie ieškojimai gali būti skausmingi. Žmogui reikia duoti laisvę pasisakyti, išreikšti požiūrį, nuomonę, o tik vėliau apie tai diskutuoti“, – apie Rūtos Meilutytės pasitraukimą iš profesionalių sportininkų gretų kalba Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas.
Olimpinės rinktinės gydytojas – apie R.Meilutytės pasitraukimą
„Diskutuoti apie profesionalų sportą bei jo padarinius ir vienas kitą suprasti gali tik tą patį išgyvenę asmenys. Tik patyrus tokį sportinį krūvį, galima suvokti, ką reiškia perlipti per save: per negaliu, per skausmą, per emocijas“, - kalba Lietuvos olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas, komentuodamas plaukikės Rūtos Meilutytės pasitraukimą iš didžiojo sporto.

Faktas
Lietuvos plaukimo federacija gavo žinią, kad Lietuvos profesionali sportininkė Rūta Meilutytė baigia karjerą.
Rūta Meilutytė - daugkartinė šalies moterų plaukimo rekordininkė, pasaulio bei Europos rekordininkė. Olimpinė, pasaulio ir Europos čempionė. Triskart Lietuvos metų sportininkė.
2018 m. sausį LPF nusprendė nepratęsti sutarties su treneriu P.Andrijausku ir R.Meilutytė išvyko treniruotis į treniruočių stovyklą San Diege JAV, kur iki vasario pabaigos treniravosi vadovaujama trenerio David Marsh.
2018 m. kovą kitu treneriu pasirinktas JAV specialistas David Clarke Salo .


 
Suprasti gali tik patyrę
Stebėdamas ir kasdien prisiliesdamas prie profesionalių sportininkų kasdienybės gydytojas D.Barkauskas mano, kad būtų neteisinga interpretuoti ir vertinti situaciją tiems, kurie nė karto nėra susidūrę su profesionaliu sportu, o juo labiau - olimpine šlove.
„Diskutuoti apie profesionalų sportą bei jo padarinius ir vienas kitą suprasti gali tik tą patį išgyvenę asmenys. Tik patyrus tokį sportinį krūvį galima suvokti, ką reiškia perlipti per save: per negaliu, per skausmą, per emocijas. Kol esi komforto zonoje, negali diskutuoti apie diskomfortą, lygiai taip pat kaip vyras, kuris niekada negimdys, negali kalbėti apie gimdymą. Visa kita tėra tik interpretacijos“, - nedrįso toliau vertinti situacijos olimpinės rinktinės gydytojas.
 
Jo įsitikinimu, medikas kaip ir kunigas - susaistytas etinių dalykų pasakyti nieko negali. Tačiau Rūtos Meilutytės, kaip ir daugelio kitų profesionalių sportininkų atveju, aišku - buvimas dėmesio centre užkrauna atsakomybę.
„Vieni susitvarko su tuo sunkiau, kiti - lengviau. Juk kūnas ir emocijos yra kaip viena, tai nėra skirtingi pasauliai, todėl natūralu, kad sportininkai patiria ne tik fizinį, bet ir emocinį krūvį“, - sako D.Barkauskas
 
Atsakyti sau pačiam

„Sportininkai turi nuolat peržengti per save, jie jaučia skausmą, nuovargį, monotoniją, turi besąlygiškai atsiduoti, būti stiprios valios, ryžto, o visa tai sudaro fizinį ir psichologinį krūvį“, - aiškina psichologė psichoterapeutė Ieva Petrukanecė.


Kaip su tuo susitvarkyti ir rasti balansą, psichologė sako vieno teisingo recepto nėra, tačiau pirmas dalykas, kas galėtų padėti atsidūrus kryžkelėje – mėginti suvokti, kodėl pasirinkai daryti tai, ką pasirinkai, kodėl nori ir sieki tų tikslų. Jei gali atsakyti sau į šiuos klausimus, pasidaro gerokai lengviau.
 

Lūkesčiai ima slėgti
I.Petrukanecė įsitikinusi, kad sportininkams visuomet sunkiau pasiekti rezultatą, nei jį išlaikyti, taigi tapti čempionu yra lengviau, nei apginti jo vardą.
„Kai esi nuolatinis čempionas, imi ne tik pats sau daryti spaudimą, bet bandai patenkinti kitų milžiniškus lūkesčius. Tuomet pergalės ir pralaimėjimo kaina gerokai išauga. Ilgainiui tai ima stipriai slėgti. Atrodo, kad aukso laimėjimas yra gyvybės ir mirties klausimas, kuris gali peraugti į apatiją, visa tai tampa nebesvarbu“, – sako specialistė.
 
Jaunystė suteikia valiūkiškumo
Anot psichologės, sportininko amžius gali daryti dvejopą įtaką. Viena vertus, jaunas žmogus dar nėra susiformavęs, kita vertus, toks amžius prideda ir valiūkiškumo, ima atrodyti, kad jūra - iki kelių, viskas įmanoma. Kai ateina branda, labiau pasveriami dalykai, vertinami įvykiai, suvokiamas ribotumas.

„Jaunas amžius gali ir padėti. Štai Rūta Meilutytė nuvažiavo į pirmąją olimpiadą, galbūt sau nekeldama didelių tikslų, darė ką galėjo ir laimėjo. Kai vyresnis nuvažiuoji, tenka apginti čempiono vardą, pradedi sverti jėgas, domiesi konkurentų istorija, dvejoji, ar pavyks. Psichologinis krūvis užkrauna savo naštą“, - sako I.Petrukanecė.

Įvertinimai
Europos olimpinių komitetų asociacijos (EOC) 41-oje generalinės asamblėjos sesijoje plaukikė išrinkta geriausia 2012 m. jaunąja Senojo žemyno sportininke. 15-metei R.Meilutytei atiteko Piotro Nurovskio prizas, kuris yra skiriamas geriausiems Europos jauniesiems atletams. Nugalėtojai skirta ir 12 000 eurų stipendija. Lietuvės varžovai buvo Rumunijos gimnastė Larisa Iordache, Prancūzijos plaukikė Charlotte Bonnet, Austrijos kalnų slidininkas Marco Schwarzas ir Ukrainos gimnastas Olegas Stepko.
Plimute leidžiamas laikraštis „The Herald“ plaukikę išrinko 2012 m. jaunąja Plimuto sporto asmenybe.
2012 m. geriausia Lietuvos metų sportininkė.
2013 m. geriausia Lietuvos metų sportininkė.
2014 m. geriausia Lietuvos metų sportininkė.
2012 m. apdovanota Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris