Nuteistųjų sveikatos priežiūros sistemą rengiamasi perduoti SAM

Ramūnas Jakubauskas, BNS
2019-08-05
Nuteistųjų sveikatos priežiūros sistemą Teisingumo ministerija planuoja perduoti Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM).
Nuteistųjų sveikatos priežiūros sistemą rengiamasi perduoti SAM
Iki spalio 1-osios ketinama baigti šiuo metu vykstančią sveikatos priežiūros padalinių reorganizaciją, per ją įkalinimo įstaigose esantys medicinos skyriai taps pavaldūs Laisvės atėmimo vietų ligoninei.

Kaip teigiama BNS turimame teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus liepos pabaigoje pasirašytame aiškinamajame rašte, pertvarka siūloma remiantis tokių šalių kaip Švedijos, Suomijos, Norvegijos, Islandijos, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Ispanijos (Katalonijos), Slovėnijos ir Kipro patirtimi bei tarptautinėmis rekomendacijomis.
„Daugelyje Europos valstybių (...) už sveikatos priežiūros paslaugų įkalinimo įstaigose laikomiems asmenims teikimo užtikrinimą yra atsakingos šių šalių sveikatos apsaugos ministerijos arba kitos sveikatos sistemos įstaigos“, – rašoma dokumente.
 
Teigiama, kad šiuo metu sveikatos politikos įgyvendinimas yra padalintas tarp Sveikatos apsaugos ir Teisingumo ministerijų, tačiau pastarajai tai nėra būdinga funkcija. 
Dokumente rašoma, kad dalis suimtiesiems ir nuteistiesiems teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų finansuojama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, tačiau vaistai kai kurioms ligoms gydyti, medicinos priemonės, tyrimai priskirti Kalėjimų departamento, kuris pavaldus Teisingumo ministerijai, išlaidų.

Taip pat Teisingumo ministerija atsakinga už įkalinimo vietose dirbančių sveikatos priežiūros specialistų – gydytojų ir slaugytojų – darbo užmokestį. 
 
„Toks modelis yra neefektyvus, kadangi jam įgyvendinti, visų pirma, reikia daugiau administracinių resursų. Dėl taikomo skirtingo teisinio reguliavimo susidaro situacijos, kai atskiri su sveikatos priežiūros užtikrinimu susiję klausimai bausmių vykdymo sistemoje yra sprendžiami taikant kitokias procedūras, negu nacionalinės sveikatos sistemos mastu“, – teigiama aiškinamajame rašte.
Akcentuojama, kad dėl skirtingų lėšų planavimo sistemų nukenčia kaliniams teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų kokybė. 
 
Teisingumo ministerija, nuteistųjų sveikatos priežiūros sistemą perduodama SAM, norėtų įtvirtinti, kad pirmines sveikatos priežiūros paslaugas kaliniams teiktų toje savivaldybėje, kurioje yra įkalinimo įstaiga, veikiančios viešosios sveikatos priežiūros įstaigos.
Taip pat norima perduoti ir Laisvės atėmimo vietų ligoninės savininko teises bei pareigas, tačiau Kalėjimų departamento įstaigų pareigūnams palikti atsakomybę užtikrinti joje gydomų kalinių apsaugą ir priežiūrą.
Teigiama, kad tai leis užtikrinti kokybiškesnį sveikatos priežiūros paslaugą teikimą kaliniams, sutaupyti valstybės lėšų, užtikrinti sveikatos paslaugų teikimo tęstinumą kaliniui išėjus iš įkalinimo įstaigos, taip pat išspręsti ir įkalinimo įstaigose dirbančių medikų algų problemą. 
 
SAM: rengiamas projektas – sudėtingas klausimas
Savo ruožtu SAM teigia, kad kalėjimų sveikatos priežiūros sistemos perdavimas yra sudėtingas klausimas, jam dar reikia gilesnės diskusijos, analizės ir planavimo.
„Jei kalbant bendrai, siūlymai logiški, tačiau kai kurie dalykai išties diskutuotini, ir klausimas, ar būtų logiška taip daryti, pavyzdžiui, kalinių draudimas privalomuoju sveikatos draudimu iš PSDF biudžeto“, – BNS sakė sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė.

Pasak jos, šiuo metu SAM apie planuojamą pertvarką jau kalbasi su medikų bendruomene. Su medikais grįžęs po atostogų ketina šį klausimą aptarti ir ministras Aurelijus Veryga.
 
Taip pat teigiama, kad šiuo metu sudaroma bendra darbo grupė su Teisingumo ministerija analizuoti planuojamai pertvarkai.
„Šios darbo grupės uždaviniai bus pateikti konkrečius pasiūlymus, kaip būtų galima sklandžiai ir kokybiškai įgyvendinti planuojamus pokyčius, jiems pasiruošti, kiek laiko tam reikės, kokių resursų, ar viską realu įgyvendinti, kurie pokyčiai realūs, o kurie ne“, – teigia A.Verygos patarėja. 
Anot jos, svarbiausia nepriimti sprendimų skubotai, būtina ieškoti kompromisų su medikais, kad nebūtų „jokių staigmenų“ ir jie būtų pasiruošę pokyčiams. 

 
Įkalinimo įstaigų medicinos skyrių reorganizacija – iki spalio pirmos
Kaip BNS informavo Kalėjimų departamentas, iki spalio 1-osios ketinama baigti šiuo metu vykstančią sveikatos priežiūros padalinių reorganizaciją, per ją įkalinimo įstaigose esantys medicinos skyriai taps pavaldūs Laisvės atėmimo vietų ligoninei.  
Dėl šios pertvarkos įkalinimo įstaigose dirbantys medikai šiemet rengė protesto ir streiko akcijas. Jie reikalavo stabdyti vykstančią reorganizaciją, taip pat ieškoti lėšų didinti su kaliniais dirbančių medikų atlyginimus. 
 
Remiantis BNS pateiktais Kalėjimų departamento duomenimis, pernai Alytaus pataisos namuose gydytojai vidutiniškai per mėnesį uždirbdavo 1553 eurus „į rankas“, Kybartuose – 1417 eurų, Marijampolėje – 1380 eurų, Pravieniškėse – 1285 eurus, Vilniuje – 1112 eurų, Panevėžyje – 847 eurus, Laisvės atėmimo vietų ligoninėje – 1143 eurus.
Tuo metu slaugytojų algos 2018 metais buvo gerokai mažesnės ir kiekvienoje iš šių įstaigų jie gauna bemaž perpus mažiau algos „į rankas“ kas mėnesį.
Kalėjimų departamento duomenimis, įkalinimo įstaigose šiuo metu iš viso dirba 139 sveikatos priežiūros darbuotojai.

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris