Nauji R.Karbauskio siūlymai dėl vaiko teisių: ilgesnis laiko tarpas taisytis tėvams

Milena Andrukaitytė, BNS
2019-03-07
„Valstiečių“ seniūnas Ramūnas Karbauskis priėmimo stadijai registravo naujų pasiūlymų vaiko teisių apsaugos sistemai.
Nauji R.Karbauskio siūlymai dėl vaiko teisių: ilgesnis laiko tarpas taisytis tėvams
R.Karbauskis

Pagal juos, tėvams būtų suteiktas ilgesnis terminas koreguoti savo elgesį, vaikus iki 6 metų leidžiama trumpam palikti su jaunesniais nei 14 metų asmenimis, o vaiko paėmimo pagrindu įrašytas realus pavojus fiziniam ar psichiniam saugumui, sveikatai ar gyvybei papildomas dar viena sąlyga – galintis sukelti reikšmingą žalą vaiko sveikatai ir gyvybei.
Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė sako, kad šie siūlymai „didžiąja dalimi registruoti tėvų iniciatyva, siekiant numalšinti visuomenėje dėl įvairių įstatymo interpretacijų kylantį nerimą“.
Įstatymo nuostatose, apibrėžiančiose situacijas, kuomet vaikas gali būti paimamas iš tėvų, šalia dabartinės svarstomos sąlygos, jog kyla realus pavojus vaiko fiziniam ar psichiniam saugumui, sveikatai ar gyvybei šeimoje, keliose vietose įrašoma – „galintis sukelti reikšmingą žalą vaiko sveikai ar gyvybei“.
 

Taip pat siūloma nuostata, kad vaikas 30 dienų galėtų būti laikinojoje priežiūroje, t. y. perduotas giminaičiams, kitiems su vaiku socialinius ryšius turinčiais asmenims, papildyti galimybe šį laikotarpį pratęsti iki 60 dienų.
Anot A.Širinskienės, taip atsiranda „papildomų galimybių tėvams, kurie turi problemų su elgesiu, tą elgesį koreguoti“.
„Iki šiol per 30 dienų, jei korekcinės priemonės nepakankamos, kreipiamasi į teismą dėl vaiko paėmimo, siūloma terminą pratęsti papildomai 60 dienų, kad tais atvejais, kada matoma, kad tėvai linkę taisyti savo elgesį, jie turėtų papildomą laikotarpį lankyti įvairias korekcines programas“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime pasiūlymus komentavo A.Širinskienė.
 
Įstatyme šiuo metu numatyta, kad vaiko tėvai turi pasirūpinti, jog be objektyvios būtinybės vaikas iki 6 metų neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros.
R.Karbauskis siūlo nuostatą papildyti, kad palikimu be priežiūros nelaikomas trumpalaikis vaiko iki 6 metų palikimas saugioje aplinkoje su asmenimis, kurie pagal amžių ir brandą yra pajėgūs esamoje situacijoje juo pasirūpinti.
„Tėvams kyla įvairių interpretacijų, jei jie trumpam išbėgtų į koridorių šiukšles išnešti ar kaime padžiauti drabužius, nes pagal dabartinę tvarką vaikų, kurie jaunesni nei 6 metai, negalima palikti be priežiūros asmenų, kurie turi 14 metų. Daugiavaikės šeimos, kurios turi jaunesnių kaip 14 metų vaikų, galėtų palikti mažamečius trumpam laikui, kol išbėga trumpam sutvarkyti reikalų ar nupirkti pieno į parduotuvę“, – aiškino A.Širinskienė.
 

Taip pat būtų įrašyta, kad tuo atveju, kai vaiko teisių apsaugos institucijos renka bet kokius su vaiku ar jo šeima susijusius duomenis, prieš duomenų rinkimą vaiko tėvai ar kiti vaiko atstovai pagal įstatymą yra informuojami.
Socialdemokratų atstovas Algirdas Sysas kritikuoja pasiūlymus sakydamas, kad taip įstatymas tampa nebe vaiko teisių apsaugos, o nesikišimo į šeimą, ir šeimos interesas iškeliamas virš vaiko.
„Įstatymas vadinasi Vaiko teisių apsaugos pagrindų, dabar visos pataisos beveik dėl šeimos – kad kažkas nesikištų, kad kažkas nepaimtų vaikų, kad kažkas nerinktų duomenų. Ko gero, reikėtų keisti pavadinimą įstatymo į Šeimos apsaugojimo ar nesikišimo, nes mes nutolstam nuo pagrindinės minties, kodėl atsirado šitas įstatymas“, – žurnalistams Seime sakė A.Sysas.
A.Sysas taip pat kritikavo, kad pasiūlymai yra registruoti paskutinei – priėmimo – stadijai.
 
Seimas per pratęstą rudens sesiją apsvarstė Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimus.
Daugiausiai diskusijų kėlė saugumo sąvoką, kurią dalis parlamentarų siūlė iš viso braukti iš įstatymo. Seimas paliko šią sąvoką, bet ją apibrėžė siauriau – kaip fizinį ir psichinį saugumą.
Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų variantas buvo parengtas sujungus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei „valstiečių“ lyderio R. Karbauskio registruotus projektus.
Projektai buvo pateikti reaguojant į kilusį rezonansą dėl vaikų paėmimo iš šeimos atvejo Kaune.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris