Naujas Santaros klinikų vadovas žino, kaip kovos su korupcija

www.lsveikata.lt
2019-05-09
Į VUL Santaros klinikas susiruošusiems pacientams naujasis įstaigos vadovas prof. dr. Feliksas Jankevičius primena ateiti tuščiomis. Nuo vasario klinikoms vadovaujantis buvęs Nacionalinio vėžio instituto direktorius įsitikinęs, kad „atsidėkoti“ medikui ar „vokeliu“ sutrumpinti eiles bando vis mažiau žmonių ir pabrėžia skirsiantis ypatingą dėmesį tiek smulkiosios, tiek stambiosios korupcijos užkardymui.
Naujas Santaros klinikų vadovas žino, kaip kovos su korupcija

Tradicijas laužo jaunoji karta

Prof. dr. Feliksas Jankevičius neneigia, kad korupcija sveikatos sektoriuje dar egzistuoja – „ugnies be dūmų nebūna“. Tačiau, jo teigimu, būtent jaunoji medikų karta yra raktas į sveikesnę sistemą. „Kadangi dėstau, daug bendrauju su jaunaisiais medikais. Jie savo darbais ir žodžiais patvirtina, kad korupcinis bendravimo būdas jiems yra nepriimtinas. Daug dirbama su edukavimu, korupcijos prevencija – jaunajai kartai dovanos ar „juodi pinigai“ yra nereikalingi, juos žemina, apsunkina darbą ir bendravimą su pacientu“, – kalbėjo profesorius.


Tiesa, vyresniems pacientams noras „atsidėkoti“ dar yra tradicija, įprotis, kurį įveikti kiek sudėtingiau.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto Sveikatos psichologijos katedros lektorė, sveikatos psichologė Aušra Norė viena pagrindinių priežasčių, skatinančių pacientus duoti kyšį medikams, įvardija jų nerimą ir baimę. Dažnai tai vyresnio amžiaus, žemesnio išsilavinimo, žemesne saviverte pasižymintys žmonės, kurie galvoja, kad jei duos pinigų medikui, bus verti kokybiškos paslaugos. Sveikatos psichologė atkreipia dėmesį į tai, kad medikai dažnai mažai, o kartais ir sudėtingai kalba, todėl žemesnio išsilavinimo žmonėms būna sudėtinga suprasti, dėl to juos aplanko nerimas ir baimė.
Dar viena priežastis skatinanti pacientus nusikalsti – tai noras atsidėkoti. Pasak A.Norės, kai kurie pacientų dėkingumo jausmas – itin stiprus ir mano, kad jam išreikšti puikiai tinka pinigai.

Santaros klinikų direktorius sako, kad žmogui yra natūralu jausti padėką jam padėjusiam, galbūt gyvybę išgelbėjusiam specialistui, tačiau pakanka apsiriboti rankos paspaudimu ar nuoširdžiu žodžiu. „Deja, kartais šis vidinis noras įgauna paradoksalias formas, kai gydytojui vienas po kito pacientai bruka medaus stiklainius ar viešai koridoriuje bučiuoja rankas“, – pastebi Santaros klinikų vadovas.
Pašnekovas pabrėžė suprantantis, kad gydymo įstaigoje atsidūrusiam žmogui yra baisu, nejauku, jį veikia stresas ar net šokas po operacijos, todėl medikai turi nestokoti subtilumo, empatijos ir jautrumo. O tada, įsitikinęs jis, smulkioji korupcija natūraliai išsikvėps. „Galiausiai, medikai, kad čia patektų, įveikia didelę konkurenciją, tad jie vertina darbo vietą ir savo vaidmenį gydant bei šviečiant visuomenę“, – sakė F.Jankevičius.
 
Ieškos priežasčių

Santaros klinikose vykdant anonimines pacientų apklausas siekiama identifikuoti vietas, kuriose pacientai jaučia spaudimą arba norą duoti kyšį. Tada ieškoma būdų, kaip šias skyles užlopyti.
„Prievarta reikalauti kyšio yra neabejotinas nusikaltimas, už kurį reikia bausti, bet tai nėra paplitusi praktika. Analizuojant „tradicinį“ kyšininkavimą, pasireiškiantį dovanomis ir vokeliais medikams, reikia problemą įveikti „nuo šaknų“. Jei identifikuojame, kad žmonės kyšininkauja tose vietose, kur susidaro didesnės eilės, pavyzdžiui, laukiant tyrimų, tada turime stengtis, kad jos trumpėtų ir pacientams nekiltų minčių elgtis nederamai. Jei visi nori patekti pas vieną konkretų gydytoją ir dėl to, tarkime, bando nešti vokelį, mums reikia aiškintis, o kas negerai su kitu tos srities specialistu? Gal jis prastai atlieka savo darbą, gal mums ne pakeliui su juo?“ – vardijo pašnekovas.

Kita naujojo vadovo darbo kryptis – kova su stambiąja korupcija. Klinikose ir dabar dirba už antikorupcinę veiklą atsakingi pareigūnai, kurie padeda identifikuoti rizikingas situacijas, tikrina sutartis, kontroliuoja gautas prekes ir pan.
„Privalome užtikrinti, kad stambiajai korupcijai nebūtų jokių sąlygų. Konkursai turi būti absoliučiai skaidrūs, kad juos laimėtų optimaliausias (ne būtinai pigiausias) paslaugų ar prekių tiekėjas. Mūsų rinka nedidelė, tad viskas tikrai nėra paprasta, tiekėjų ne visada būna daug – mums reikia viešumo veikti principingai, užtikrinant visus saugiklius. Bet, sutinku, tai sudėtingas procesas ir mes kasdien mokomės“, – teigė F.Jankevičius.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina  Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

 
                         

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris