Ministerijos nepasidalina lošėjų kontrolės

Rūta Kerulytė
2019-10-10
Seimo taikiklyje atsidūrė azartiniai žaidimai. Viskas kaip ir aišku: drausti lošimų reklamą, mažinti automatų skaičių ir jungti priklausomybes kuruojančias įstaigas. Nors institucinis kūdikis dar negimė, dėl naujojo monstro globos susikibo dvi ministerijos.
Ministerijos nepasidalina lošėjų kontrolės
Galima nujausti, kad, nepaisant nepasitenkinimo balsų, azartiniais žaidimais rūpinsis Sveikatos apsaugos ministerija.

Dvigubo pavaldumo idėja
Seime siaučiantis reorganizacijų virusas neaplenkė ir priklausomybių prevenciją bei priežiūrą atliekančių institucijų. Siūloma Lošimų priežiūros tarnybą ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentą (NTAKD) suvienyti į bendrą darinį – Priklausomybės priežiūros departamentą.

Deja, ne viskas taip paprasta. Abi šias įstaigas kuruoja skirtingos ministerijos. Lošimais rūpinasi Finansų ministerija, o štai NTAKD – Sveikatos apsaugos ministerija.
 
Nors pagal pradinį projektą Priklausomybės priežiūros departamentas paklius į SAM globą, netrūksta siūlymų būsimu pavaldumu dalintis. Konservatorius Antanas Matulas siūlo išskirti dvi pavaldumo zonas. Politiko netenkina mintis, kad SAM‘as rūpinsis nuo lošimų nubyrančiais pinigais. „Gal būtų galima tikėtis, kad tai bus ir Sveikatos apsaugos, ir Finansų ministerijos veiklos zona? Jeigu finansų politiką formuoja tik sveikatos apsaugos ministerija, turėsime prastus rezultatus“, - teigia A.Matulas.
 
Nestinga ir dvigubo pavaldumo priešininkų. „Mano galva, dvigubas pavaldumas visiška nesąmonė. Kuo daugiau sveikatos, tuo mažiau pelno. Ir atvirkščiai. Jei norime, kad žmonės būtų sveikesni, šitą klausimą turime atiduoti SAM‘ui. Jei norime daugiau pelno – finansams. Pavaldumas - tai kaip nėštumas. Juk moteris negali vienu metu būti ir nėščia, ir ne nėščia“, - anatomijos žinias demonstravo medicinos daktaro išsilavinimą turintis „valstietis“ Algimantas Kirkutis.
 

Kortos NTAKD rankose?
Sveikatos reikalų komiteto posėdyje dėl azartinių žaidimų kontrolės susikibo skirtingos institucijos. NTAKD atstovai įsitikinę, kad turėtų atsakyti ir už lošimų prevenciją: esą į vieną įstaigą jungiamasi kitų Europos Sąjungos šalių pavyzdžiu. Savo ruožtu už lošimų kontrolę atsakingi finansininkai siūlo nesuplakti visko į vieną ir šiaušiasi prieš gresiančias pertvarkas. Anot Lošimų kontrolės tarnybos direktoriaus Virginijaus Daukšio, visi, aiškinantys, kad pertvarka grindžiama europiniu pavyzdžiu, meluoja.
„Klausimas neišdiskutuotas, kalba netiesą. Nei Kipre, nei Portugalijoje tokių bendrų įstaigų nėra. Stipri kontrolė ir priežiūra yra didelė prevencijos dalis. Kai kalbėjome apie jungimosi etapą, sakėme, kad jokiu būdu nenukentės priežiūrinė funkcija, atvirkščiai, ją stiprins. Šiandien jokių funkcijų nesuteikia, viską nori sumesti į krūvą. Jungimo metu dažniausiai netenkame pačių geriausių darbuotojų. Galima rasti įvairių sprendimo būdų, o ne dvi gerai dirbančias įstaigas sudėti į vieną“, – būsimais pokyčiais piktinosi V.Daukšys.
 
Galima nujausti, kad, nepaisant nepasitenkinimo balsų, azartiniais žaidimais rūpinsis Sveikatos apsaugos ministerija.
Įdomu ir tai, kad nors planuojamas bendras institucinis darinys, šiuo metu tebevyksta konkursas NTAKD vadovo postui užimti. Dabartiniuose nuostatuose NTAKD išlieka savarankiška įstaiga, tačiau po pertvarkos šios institucijos pavaldumas ir funkcijos gali pasikeisti.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris