Mindaugas Puidokas: „Dėkui Dievui, esu pakankamai sveikas“

Deimantė Gruodė
2019-02-14
Seime įsiplieskė dar vienas skandalas: parlamentaras Mindaugas Puidokas, pasižymėjęs kaip aršus kovotas už vaiko teises, užsitraukė „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio nemalonę. Šis susirūpino jaunesniojo kolegos – 39-erių politiko - esą prasta psichinės sveikatos būkle. Ir netgi spėjo jį išspirti iš frakcijos.
Mindaugas Puidokas: „Dėkui Dievui, esu pakankamai sveikas“
„Be abejonės, sudėtinga matyti šeimos narių ašaras, kai jie skaito pasisakymus, kad man dvejinasi, kad aš esu neadekvatus. Ypač kai tai sako kolegos, su kuriais dirbai dvejus su puse metų...“ – sako parlamentaras Mindaugas Puidokas.

- Kaip jaučiatės, kuomet ponas Karbauskis su bendražygiais viešai aptarinėja jūsų psichinės sveikatos būklę?
- Kad taptum gydytojas, reikia ilgai ir sudėtingai mokytis – tai itin sudėtingas darbas. Tad kolegos Seimo nariai, ponas Karbauskis ar ponia Širinskienė neturėtų vertinti kolegų sveikatos, adekvatumo, ar jie gali atstovauti valstybei svarbiose užsienio delegacijose. Sugrįžtume į tarybinius laikus, kada žmonės už pažiūras, kritiką būdavo paskelbiami psichiniais ligoniais. Matau liūdnas paraleles ir man norisi tikėti, kad Lietuva yra demokratinė Europos valstybė, todėl toks elgesys nebus toleruojamas visuomenės, kuri juos įvertins atitinkamai.
 
- Imsitės atsakomųjų veiksmų?
- Nesiruošiu kreiptis į teismą ar kitur, nes geriausias teismas politikams - visuomenės pasitikėjimas. Netgi jei kolega Seimo narys turėtų sveikatos problemų, jas aptarinėti viešumoje būtų netaktiška. Bet aš juokais galiu pasakyti, kad kviečiu poną Karbauskį pasitikrinti sveikatą pas gydytojus ir kartu šiuos duomenis paskelbti viešumoje. Tikrai nieko nebijau: esu sportiškas (šypteli), nuolat bendrauju, kai to reikia, su gydytojais. Irgi buvo pasakyta iš jo pusės, kad sirgau gripu... Tai - normalu, toks yra gyvenimas, kartais žmonės serga, kartais jiems tenka gydytis. Bet dėkui Dievui, kol kas tikrai esu pakankamai tvirtas ir sveikas. Galiu ir tiesiogines pareigas atlikti Seime, ir rūpintis šeima.

 
- Kaip jūsų šeima vertina pono Ramūno susirūpinimą, kad per pastaruosius dvejus metus nepažįstamai pasikeitėte, esą gyvenate fantazijų pasaulyje...
- Man liūdna, kad ponas Karbauskis iš tiesų darė didžiulį spaudimą mano šeimos nariams. Artimieji mane mato nuolat ir jokių elgesio pasikeitimų nepastebėjo. Aš kaip buvau, taip ir esu atsakingas, mylintis tėtis, turiu nuostabią žmoną ir du puikius sūnus. Mykolui - septyneri, Margiriui – pusantrų. Šiuo atveju pono Karbauskio mėginimas tapti gydytoju, nors, kiek žinau, jis dar nepradėjo studijuoti Lietuvos sveikatos mokslų universitete, tikrai yra keista ir negera praktika. Tikiuosi, kad tai - vienetinis atvejis ir kad daugiau nebus taip elgiamasi nei su vienu kolega Seime.
Be abejonės, sudėtinga matyti šeimos narių ašaras, kai jie skaito pasisakymus, kad man dvejinasi, kad aš esu neadekvatus. Ypač kai tai sako kolegos, su kuriais dirbai dvejus su puse metų...

Paimkime švietimo sistemą kaip pavyzdį: Seime balsavome dėl nemokamo mokslo pirmakursiams studentams ir 2018 metų rugsėjo mėnesį ši sistema turėjo galioti. Bet matome, kad nuo pernai rugsėjo net aštuoni tūkstančiai pirmakursių moka už mokslą. Tad, ar Seimo nutarimai, mūsų įsipareigojimai programoje nieko nebereiškia? Iš pradžių tuos klausimus nuosekliai per dvejus metus kėliau frakcijos viduje, nuolat susitikinėjau su premjeru, ponu Karbauskiu ir teikiau analizes, kurių pagrindu buvo galima spręsti tam tikras aktualias problemas. Po to įvyko streikai kultūros srityje, nors jos darbuotojai labai retai streikuoja. Matėme gydytojų sąjūdį, pedagogų streikus...
 
- Ar sulaukėte kurio nors iš kolegų atsiprašymo?
- Iš pono Ramūno, be abejonės, nesulaukiau. Jis galvoja, kad elgiasi teisingai. Tą patį įvardijo ir frakcijos posėdyje ryte, kai jo iniciatyva buvo iškeltas klausimas dėl mano pašalinimo iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos. Esu principingas, ryžtingas žmogus ir visada laikausi savo pažadų bei įsipareigojimų. Atsisakiau trauktis iš frakcijos, nes su šia programa ir politine jėga atėjau į rinkimus. Jei mano pastebėjimai, kad būtina laikytis pažadų ir įsipareigojimų žmonėms, yra laikoma neleistina kritika, norėjau, kad sprendimą priimtų frakcija ir ponas Karbauskis. Jie tai ir padarė.
 
- Nepaisant to, pranešėte dalyvausiantis prezidento rinkimuose, kur, be abejonės, bus nepalyginamai daugiau purvo...

- Ribinis taškas apsisprendžiant iš tikrųjų buvo didžiulis žmonių tikėjimas. Tikrai sulaukiau daugybės žinučių, laiškų su raginimais kandidatuoti. Tarp jų buvo ir profesorių, ir docentų, ir gydytojų, ir teisininkų, ir daug paprastų mūsų šalies žmonių, kuriems rūpi, kad valstybėje būtų esminiai pokyčiai.
 
- Kaip vertinate Liną Kukuraitį: ar jis - geras ministras?
- Mano nuomonė dėl ministro Kukuraičio yra vienareikšmiška - tai pats liberaliausias Lietuvos istorijoje socialinės apsaugos ir darbo ministras, bet jis turi silpną komandą. To pasekmė - didžiulė krizė vaiko apsaugos sistemoje. Pastarajai trūksta penkių šešių šimtų darbuotojų, esantieji neturi pakankamai kompetencijos, kad atskirtų, jog būtina paimti vaiką iš narkomanų šeimos, o negalima paimti iš normalių šeimų, kurioms daugeliu atvejų užtektų suteikti tam tikrą pagalbą. Į mane kreipėsi gal pusšimtis šeimų, turėjau padėti joms surasti advokatus, nes jos iš valstybės negavo užtikrintos teisinės gynybos. Mano pagrindinis supratimas - priimant bet kokį sprendimą, pastarojo teikiama nauda turėtų būti didesnė negu žala. Prisiminkime situaciją su pliaukštelėjimu: jei tu už tai paimi vaiką iš šeimos, atskyrimo nuo tėvų psichologinė žala (medikai, psichologai tą patį nuolat tvirtina) vaikui išlieka visą gyvenimą. Priimta tikrai daug neapgalvotų sprendimų. Į mane kreipėsi ir daug šeimų, kurios augina autistus vaikus. Kartais, kai patys vaikučiai žalodavo save, kaltindavo tėvus. Kai kurios bylos, net prieš Lietuvą, keliaus į tarptautinius teismus. Aš norėčiau, kad būtume ta valstybė, kuri moka ir geba pasirūpinti tiek savo vaikais, tiek šeimomis.

 
Dosjė

2002 m. su pagyrimu baigė Vytauto Didžiojo universitetą.
2004 m. Vilniaus universitete baigė tarptautinių santykių ir diplomatijos magistrantūros studijų programą.
2001–2002 m. VšĮ „Socius Sanus“ projektų koordinatorius. Dirbo su mokyklinio amžiaus vaikų užimtumo ir sveikatinimo projektais.
2002–2003 m. dirbo UAB „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“ (LNK televizija) Žinių tarnybos užsienio naujienų redaktoriumi.
2004–2016 m. dėstytojas Kauno technologijos universitete, Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultete.
2007–2008 m. „BC Kauno Atletas“ direktorius.
2009–2013 m. UAB „Natura Munda“ (biologinės medicinos ir diagnostikos centro) komercijos direktorius.
Nuo 2016 m. Lietuvos Respublikos Seimo narys, 2016–2019 m. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris