Medikai valdiškam šventimui sako skambų – NE

Greta Vanagienė
2019-04-25
Medikus vienijančios organizacijos nariai per socialinius tinklus kvietė naujam formatui. Rytoj, penktadienį, Vilniau gatvėse - dūmai, orkestras, vėliavos, gydytojai, vilkintys pižamomis ir chalatais. Veiksmo taip pat žada būti ir Lukiškių bei V.Kudirkos aikštėse.
Medikai valdiškam šventimui sako skambų – NE
Kauno klinikų Skubiosios medicinos klinikos personalas į šventinę medikų eiseną žada atvykti pasipuošę savo melsvomis pižamomis!

Faktas 
Lietuvos medicinos darbuotojų diena pradėta minėti nuo 2004 m. LR sveikatos apsaugos ministro Juozo Oleko iniciatyva. Balandžio 27–oji pasirinkta todėl, kad 1918 m. balandžio 27 d. Lietuvos Respublikos valstybės taryba sudarė Sveikatos komisiją, kurios nariais tapo daktaras Jonas Basanavičius, inžinierius profesorius Steponas Kairys ir kunigas Justinas Staugaitis.

 
Ragins pasirašyti deklaraciją
Jaunoji gydytojų karta organizuojanti šventinę medikų eiseną žygiuodama miesto gatvėmis kvies praeivius pasirašyti Medikų profesionalumo deklaraciją.
„Mes, Lietuvos medikai, didžiuojamės pasirinkimu rūpintis žmogaus sveikata ir gerove. Deja, jaučiame, kad dabar sveikatos sektorius yra apleistas. Dėl šios priežasties, pasirašydami deklaraciją, skelbiame, jog pokyčiai sveikatos sistemoje yra būtini ir neatidėliotini“, - skelbiama minėtame dokumente.
Gydytojai siekia, kad Lietuvoje sveikata taptų svarbiausia vertybe, pacientai gautų aukščiausios kokybės sveikatos priežiūros paslaugas, o sveikatos sektoriuje visiems laikams būtų panaikinta smulkioji bei stambioji korupcija. Tokių pokyčių, anot Jaunųjų gydytojų asociacijos, galima tikėtis tik su politikų bei gydymo įstaigų vadovų pagalba.
 

Pakviestas S.Skvernelis. Ar išdrįs?
Jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos pirmininkė Kristina Grigaliūnaitė žada, kad šventės metu atrakcijų sulauks ir praeiviai sostinės gatvėse: rengiamos gaivinimo pamokos, veiks žaidimų kampeliai ir kt.
„Bus daug dūmų, vėliavų, gros orkestras, patys apsirengsime pižamomis ir medikų chalatais, visus lydės šventinė nuotaika, bus iškilminga ir gražu. Sieksime perteikti žinią, kad medikams vien tik darbo neužtenka. Be to, reikia ir sprendimų priėmėjų pastangų“, – apie kelias valandas truksiantį šurmulį pasakoja jauna medikė.
Nors ir kviestos visos medikus vienijančios organizacijos, K.Grigaliūnaitė sako tiksliai nežinanti, kiek šventės entuziastų ketina dalyvauti eisenoje. Beje, labiausiai čia laukiamas svečias – premjeras Saulius Skvernelis.
„Šventę vaikinuos medikų bendruomenės pasirašytos deklaracijos įteikimo ceremonija ministrui pirmininkui. Tiesa, negavome patvirtinimo, ar jis atvyks į šventę. Gal vietoje jo bus atsiųstas Vyriausybės atstovas, kuriam įteksime šį svarbų dokumentą“, - spėlioja šventės organizatorė.
 
Senos tradicijos vysta?
Pasirodo, apie organizuojamą šventinę eiseną girdėti teko ne visiems. Mažesnių miestų ar miestelių medikai, kaip susitarę sako, kad domėtis šventinėmis programomis, o juolab atsitraukti nuo darbų nėra kada. Mat darbo diena neleidžia atsipalaiduoti.
„Niekaip nešvęsim. Nelandžioju po internetus, juk dirbti reikia. Mes esame gili provincija, todėl ir švenčiame be jokių įmantrybių. Pasikabinsime ligoninėje šventinį raštą, personalo atstovai paruoš po sveikinimą kiekvienam skyriui. Savivaldybė organizuoja renginį, iš kiekvienos gydymo įstaigos kviečia atvykti po kelis labiausiai nusipelniusius medikus“, - sakė Mažeikių ligoninės vadovas Albinas Lidžius.
Prastą šventinį nusiteikimą mažesniuose miesteliuose patvirtina ir Pakruojo dvaro renginių organizatoriai. Čia medikams skirtą renginį likus vos kelioms dienoms teko atšaukti. Mat nesusidarė norinčiųjų dalyvauti skaičius.
 
Prašys deramo užmokesčio 
Jaunųjų gydytojų asociacijos ir Lietuvos medikų sąjūdžio organizuojamos eisenos vienas svarbiausių uždavinių – siekti, kad medikų darbo užmokestis būtų keliamas ir toliau bei tai būtų daroma pagal aiškią sistemą. Mat dabar, anot sąjūdiečių, algos itin nevienodos.
„Siekiame tvaraus ir proporcingo atlyginimų augimo. Medikai nori gauti garbingą užmokestį už pastangas gerinant visuomenės sveikatą“, - situaciją komentuoja Lietuvos medikų sąjūdžio narys profesorius Vytautas Kasiulevičius.
Savo ruožtu Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tikina atlyginimo klausimus tvarkanti teisingai. Anot ministerijos atstovų, ministras Aurelijus Veryga nuolat bendrauja su medikų bendruomene, įsiklauso į jų keliamas problemas ir kartu ieško geriausių sprendimų.
„Kad vyksta darnus ir rezultatyvus dialogas, parodo Sveikatos apsaugos ministerijos ir medikų profesinių sąjungų pasirašyti ilgalaikiai susitarimai dėl medikų darbo užmokesčio didinimo, jų socialinių garantijų, darbo sąlygų gerinimo ir panašiai“, - savo pusėn lenkia ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.


 
Komentarai 
Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Kęstutis Bartkevičius:

Visur, kurį sektorių bepaimtume, yra atotrūkių ir įtampos. Svarbiausia visiems kyla noras viską turėti greitai, čia ir dabar, nepatenkintų galima surasti nemažai.
Šiuo metu turime jaunų medikų stygių regionuose. Ten vyrauja penkiasdešimt plius amžius. Nors savivaldybių vadovai skatina atvykti pas juos dirbti, bet jaunimas į provinciją nenori.
Medikai jaučia psichologinę įtampą įstaigos viduje, jei vadovas nesukuria sveikos atmosferos darbe, tarp kolegų.
Reikia suprasti - esame gyvas organizmas, norime dėmesio, todėl įsimintinos dienos puikus būdas pasidalinti aktualijomis.

Kokia eisena ar demonstracija bebūtų – į ją yra reaguojama. Jei valstybė nereaguotų – būtų ženklas, kad joje kažkas blogai. Su geranoriškai nusiteikusia valdžia visuomet sukuriamas dialogas.
  
Medikų dienos minėjimo iniciatorius Seimo narys Juozas Olekas:

Medikų profesiją vertinama net tik Lietuvoje. Džiugu, kad mūsų šalies gydytojai išvykę dirbti į svečias šalis sulaukia ir ten pripažinimo, neša garbę Lietuvai savo žiniomis. Gerai, kad turime tokią dieną, kai galime prisiminti medikų atstovus ir juos įvertinti.
Tačiau kartu gaila, jog ši profesija paskui save velka daug problemų.
Liūdna, kad valdantieji nesprendžia svarbių klausimų, kurių gausu medicinos sistemoje, neįsiklauso į rezidentų, šeimos gydytojų, specialistų nuogąstavimus. Apmaudu, kad medikams dar reikia įrodinėti, jog kai kurie sprendimai pagerintų Lietuvos žmonių sveikatos būklę, reikalauti geresnių darbo sąlygų.
Be savo pozicijų išdėstymo, medikams būtų dar mažiau dėmesio, todėl jie gerai daro, kad aktyviai išreiškia savo lūkesčius, gina savo teises.
Būtų žymiai prasmingiau ir geriau, jei ministras su komanda įsiklausytų į profesionalių, praktikuojančių medikų ir mokslininkų siūlymus ir bent dalį problemų bandytų išspęsti, užuot demonstravę griežtą poziciją „kaip pasakiau, taip ir bus“.

Jaunųjų gydytojų asociacija kviečia:
Balandžio 26-ąją būkime kartu šventinėje eisenoje Vilniuje!
Renginio programa prasidės 14:15 val. nuo mūsų bendruomenės atstovų pasisakymų Vilniaus Lukiškių aikštėje.
15:00 išjudėsime Vinco Kudirkos aikštės link, kur vyks pasirašytos medikų profesionalumo deklaracijos www.bukpokytis.lt įteikimas valdžios atstovams.
Dieną užbaigsime Kalnų parke, kur kartu su gera muzika galėsime džiaugtis bendryste ir švęsti MŪSŲ DIENĄ!
Daugiau informacijos rasite 
facebook renginyje


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris