Medicinos studentai Sveikatos apsaugos ministerijoje: ką jie sužinojo?

www.lsveikata.lt
2019-05-24
Gegužės pradžioje Lietuvos medicinos studentų asociacijos (LiMSA) nariai turėjo neeilinę galimybę sudalyvauti stažuotėje Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) ir diskutuoti aktualiausipmis temomis su SAM dirbančiais specialistais. 
Medicinos studentai Sveikatos apsaugos ministerijoje: ką jie sužinojo?

Į renginį buvo atrinkti 5 LiMSA nariai (įvairių kursų medicinos studentai iš Vilniaus ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetų), kurie praktikos dieną pradėjo diskusija su Sveikatos apaugos ministru – Aurelijumi Veryga, pusdienį praleido Lietuvos Respublikos Seime ir stebėjo sprendimų priėmimo procesą bei gilinosi kaip vyksta darbas Seime. Po pietų stažuotės dalyviai diskutavo pasirinktomis temomis su atitinkamų sričių specialistais ir kitais ministerijos darbuotojais, kurie atsakinėjo studentams į rūpimus klausimus, išklausė jų pasiūlymus ir kartu ieškojo iškeltų problemų galimų sprendimų būdų. Paprašėme praktikos dalyvių pasidalinti įspūdžiais.
 
- Stažuotės SAM metu pasirinkau nagrinėti dvi temas - rezidentūros studijų ir gydytojo fizinės bei psichikos sveikatos gerinimo. Diskusijos apie gydytojo fizinės ir psichikos sveikatos gerinimą metu aptarėme medikus kaip didelės rizikos grupę patirti profesinį perdegimo sindromą, polinkio į žalingus įpročius tikimybę ir tai, kokiais būdais galėtume prisidėti prie šios situacijos gerinimo. Kalbant apie fizinę sveikatą džiaugėmės universitetuose veikiančiomis fizinį aktyvumą skatinančiomis programomis bei susipažinome su naujais visuomenės fizinę ir psichikos sveikatą gerinti skirtais projektais.

 
Kita tema buvo man, kaip medicinos studentei dar aktualesnė – tai, kas manęs laukia jau už kelių metų - rezidentūros studijos. Kalbėjome apie valstybės finansuojamų vietų pokyčius, gydymo įstaigų didžiuosiuose miestuose privalumus ir trūkumus, etapinių kompetencijų vykdymo eigą, medikų poreikio apskaičiavimą ir kitus daugiau ar mažiau su rezidentūra susijusius klausimus. Laiko viskam nuosekliai aptarti tikrai buvo mažoka, tačiau po šios praktikos nuoširdžiai jaučiuosi sužinojusi daug, išgirdusi atsakymus į rūpimus klausimus ir praplėtusi savo požiūrį (pavyzdžiui, išgirdau nemažai darbo Lietuvos periferijoje privalumų apie kuriuos anksčiau nebuvau susimąsčiusi). Esu dėkinga LiMSA už galimybę sudalyvauti stažuotėje ir SAM už atsakymus ir šiltą priėmimą - LiMSA viceprezidentė viešiesiems ryšiams ir komunikacijai Andra Kerševičiūtė.
 
- Per praktikos SAM dieną galėjome tiesiogiai pabendrauti su ministru A. Veryga, sužinoti sveikatos politikos aktualijų iš pirmiausių lūpų. Stebėjome Seimo posėdį bei susipažinome su parlamento pastatu bei Tautos atstovų kasdienybe. Likusią dienos dalį bendravome su ministerijos darbuotojais, kurie paneigė stereotipus – sužinojome, kad už Lietuvos elektroninės sveikatos nacionalinę sistemą yra atsakingi tik 4 specialistai. Taip pat sudalyvavome įdomioje diskusijoje apie universitetų vaidmenį sveikatos apsaugoje bei ligonių valdyseną su ministro patarėju I. Baikovskiu - Džiugas Grėbliūnas, LiMSA medicinos mokslų vietinis koordinatorius.
 
- Išties džiaugiuosi, kad sudalyvavau stažuotėje Sveikatos apsaugos ministerijoje bei apsilankiau Seime, nes įgijau naujų žinių, kurias galėsiu pritaikyti asmeninėje bei profesinėje veikloje. Turėjome progą bendrauti ir diskutuoti su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga. Sužinojome ne tik ministerijos veiklos ypatumus, užduotis, darbotvarkę, bet ir nuoširdžią ministro nuomonę bei komentarus iškilusiais mums klausimais. Kartu tai leido suvokti, kiek turi įtakos lankytos institucijos (SAM ir Seimas) priimant naujus nutarimus; keičiant ar taisant senus. Susitikimai su SAM atskirų sričių specialistais leido suvokti dabartinę situaciją psichikos sveikatos srityje (deja, bet medicinos personalas neįtraukiamas į atskirą psichikos sutrikimų rizikos grupę ir jam didesnio dėmesio neskiriama), vykstančius projektus. Išgirdome, kaip galėtume prisidėti prie naujų projektų kūrimo ir ko būtų tikimasi iš mūsų. LiMSA narius skatino imtis iniciatyvos, jei turime konkrečių pasiūlymų dėl įstatymų pataisų/pildymų tačiau viską pateikti išsamiai, argumentuotai ir pagrįstai (tarkim kaip pavyzdį pasitelkiant kitos valstybės atitinkamą taikymo modelį). Su LiMSA nariais bendravę SAM darbuotojai buvo išties geranoriški, išklausė ir mūsų poziciją skirtingais klausimais, domėjosi atgaliniu ryšiu (angl. feedback'u). Sužinojau apie visuomenės sveikatos biurų veiklą Vilniuje ir Kaune, darbus ir galimybę sudalyvauti jų veiklose Giedrė Gūdžiūnaitė, LiMSA narė.

 
- Iš arčiau susipažinti su sveikatos apsaugos sistema naudinga ne tik būsimam specialistui, bet ir kiekvienam piliečiui. Anksčiau ar vėliau su medicina susiduriame visi, o susirūpinę savo ar artimojo sveikata tikimės aukščiausios paslaugų kokybės. Dažniausiai nesusimąstome, kokia sudėtinga sistema, reikalaujanti gausių žmogiškųjų ir finansinių išteklių, slypi net už elementaraus kraujo tyrimo. Pradėjus domėtis sveikatos apsaugą užtikrinančiais procesais, tampa akivaizdu, jog neretai teigiamų pokyčių laukiame labai ilgai ne dėl konkrečių asmenų piktavališkumo, o dėl vadinamojo „popierizmo“, ilgai trunkančių derybų tarp įvairių šalių ir kt. Tokia patirtis skatina vengti klaidos, kai dėl tam tikrų sprendimų (ar jų nebuvimo) apkaltinama viena institucija ar asmuo. Be to, domėjimasis ne tik sveikatos apsaugos sistemoje vykstančiomis reformomis, bet ir jas lemiančiais procesais, piliečiams leistų aiškiau suvoktų savo teises ir galimybes dalyvauti valstybės valdyme. Per vienos dienos stažuotę visų sistemos subtilybių apčiuopti neįmanoma, tačiau pirmas įspūdis apie jos komplikuotumą verčia susimąstyti ir į vykstančius procesus pažvelgti naujai - Aurelija Martinonytė, LiMSA Nacionalinė medicinos mokslų koordinatorė (NOME).
 
- Sveikatos apsaugos ministerijoje kiekvienas iš mūsų turėjo ne kasdien pasitaikančią galimybę pabendrauti su įvairių sričių specialistais. Aš be galo džiaugiuosi suteikta proga pasikalbėti su Psichikos sveikatos skyriaus vyr. specialiste Joana Zasimavičiene. Bendraudama iš arčiau susipažinau su specialistų darbu institucijoje, sužinojau apie kelią, kurį turi nukeliauti kiekviena nauja idėja tampant realiu vykdomu projektu. Šiuo metu skyriaus specialistai daug dėmesio skiria įmonių darbuotojų psichinės sveikatos tobulinimo procese, tačiau man, kaip medicinos studentei, labai aktuali yra medicinos srityje dirbančių specialistų fizinės bei psichinės sveikatos tema. Nemažai savo laiko leisdama tarp medicinos specialistų pastebėjau šios problemos aktualumą, todėl pokalbio metu aktyviai diskutavome ir siūlėme savo idėjas problemai spręsti.
Visos stažuotės metu jaučiuosi iš arčiau susipažinusi su ministerijos struktūra, naujovių įvedimu užtikrinant visuomenės sveikatos stiprinimą, džiaugiuosi turėjusi galimybe padiskutuoti šiomis dienomis aktualiomis visuomenės sveikatos temomis su tikrais savo srities specialistais, išklausyti jų nuomonę ir patobulėti - Danielė Jonušaitė, LiMSA narė.
 
Šios praktikos metu medicinos studentai turėjo galimybę iš arčiau pamatyti ir geriau suprasti kaip vyksta darbas Sveikatos apsaugos ministerijoje, su kokiais sunkumais ir galimybėmis čia susiduriama, o svarbiausia, sužinoti, kaip medicinos studentai gali prisidėti prie geresnės savo profesinės ateities kūrimo jau dabar.
 
 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris