#LightItUpBlue - Lietuva šviečia(si)!

Greta Vanagienė
2019-04-04
„Mamoms, išgirdusioms vaiko autizmo diagnozę, nuoširdžiai siūlau nieko nelaukus kreiptis į psichologą, ieškoti pagalbos visų pirma sau pačioms. Ne paslaptis, kad negalios našta dažniausiai krenta ant mamų pečių, o tėvai atsitraukia į užnugarį ar net psichologiškai palūžta - palieka šeimą“, - pasakoja asociacijos „Kitoks vaikas“, vienijančios autizmo spektro sutrikimo paliestas šeimas, asociacijos pirmininkė Daina Šiekštelytė-Valkerienė.
#LightItUpBlue - Lietuva šviečia(si)!
Antradienį sostinės tiltai ir Trijų kryžių kalnas nušvito mėlyna spalva, taip prisijungdamas prie visame pasaulyje vykstančios akcijos #LightItUpBlue, siekiančios „šviesti(s)“ apie autizmą, išreikšti paramą šeimoms susidūrusioms su autizmo spektro sutrikimu.

Pagalbos reikia tėvams

Asociacijos „Kitoks vaikas“, vienijančios autizmo spektro sutrikimo paliestas šeimas, pirmininkė Daina Šiekštelytė-Valkerienė pastebi, kad laisvo laiko sau ar trumpo atokvėpio mamoms stinga kaip oro, mat nesvarbu, sunki autizmo forma ar lengva vaikui nustatyta, slauga ir globa jiems reikalinga vienoda. Motinos tiesiog išsenka, ne tiek fiziškai, kiek psichologiškai.

 
„Anksčiau padėdavo seneliai, tačiau metams bėgant jiems pasidarė sunku globoti vaikus, todėl su vyru nuolat keičiamės, laviruojame dienotvarkėje. Jei tenka ku nors išvažiuoti, kyla didelė problema - auklių, ar kitų specialistų tiesiog neįmanoma surasti. Nėra specialistų, kurie apsiimtų prižiūrėti vaikus su negalia, išmanytų jų elgesio specifiką“, - sako du sūnus – septyniolikmetį Domą ir septynmetį Titą - su autizmo spektro sutrikimu auginanti Lina.
 
Iš valstybės – ašaros

D.Šiekštelytė-Valkerienė atkreipia dėmesį, kad dažnai vienas iš tėvų yra priverstas pasilikti globoti neįgalų vaiką. O iš valstybės tegaudama įprastą neįgalumo pašalpą, šeima vos išgali išgyventi, tad apie taip reikalingas vaiko lavinimo priemones negali būti nė kalbos.
„Neįgaliam vaikui reikia gerokai daugiau dėmesio ir investicijų negu tipiniam vaikui. Nėra dviejų vienodų autizmo atvejų, negalima pritaikyti vienodų mokymo metodų, tų pačių gairių, todėl siekiant tikslingai lavinti vaiką, reikia su juo dirbti individualiai“, - pažymi D.Šiekštelytė-Valkerienė.
Individualų mokymosi programos ABA (taikomosios elgesio analizės) metodiką sūnums taikiusi mama Lina pasakoja, kad tokia programa turinčiam autizmo spektro sutrikimą labai stipriai padeda – lavinamas ne tik savarankiškumas, bet ir akademiniai įgūdžiai.

Moteris pastebi, kad sudarius reikiamas sąlygas, pritaikius individualias programas, tokie vaikai gali sėkmingai integruotis.
„Viską, ar tai būtų specialus vaikų ugdymas, ar psichologinė pagalba gavome tik privačiai. Valstybinė pradinė mokykla, kurią lankė vyresnėlis sūnus, pasiteisino: vaikas turėjo lydintį asistentą ir specialią mokymosi programą, prie aplinkos prisitaikė puikiai. Deja, situacija suprastėjo perėjus į vidurinę - pasikeitus kabinetų sistemai, vaikams teko vaikščioti iš vienos klasės į kitą per visą mokyklą, mokymosi programa pernelyg skyrėsi nuo realių vaiko gebėjimų, todėl teko ieškoti kitos mokymo įstaigos, - pasakoja mama ir priduria, kad turint finansinių galimybių, galima daug nuveikti neįgaliųjų labui, bet neturint resursų tenka plaukti pasroviui. - Individualus mokslas mažai kam įkandamas gaunant tik tokią valstybinę paramą.“
 
Mokyklose trūksta rankų
Su neįgaliais vaikais 20 metų dirbanti Vilniaus Žygimanto Augusto pagrindinės mokyklos specialioji pedagogė Laima Masiulienė sako, kad specialiojo ugdymo klasėse mokosi ne tik autizmo, bet ir kitų raidos sutrikimų turintys vaikai.
 
„Kiekvienas vaikas specialiojo ugdymo klasėje turi jam pritaikytą mokymo programą. Buvo laikai, kai klasėje dirbau viena su dešimčia vaikų, šiandien turiu asistentą, dirbame dviese“, - sako mokytoja. Paklausta, ar nesudėtinga suvaldyti tokį vaikų skaičių, dargi kiekvienam taikant jam sudarytą specialią mokymo programą, pedagogė atvira: „Psichologiškai daug sunkiau nei fiziškai, nėra čia ko ir slėpti. Ne visada galiu pailsėti, atgauti jėgas ir po darbo. Klasėje papildomai rankų tikrai reikia, tačiau šiandien tokios valstybės ir mokyklos finansinės galimybės.“
 

Visuomenė sveiksta
Asociacijos „Kitoks vaikas“ pirmininkė Daina Šiekštelytė-Valkerienė pastebi sparčiai laisvėjantį visuomenės požiūrį į neįgaliuosius: „Jei palygintume, kokia situacija buvo vos prieš trejus metus, šiandien galime pasidžiaugti – visuomenė tampa brandesnė, nuovokesnė. Negalią turintys žmonės nebesulaukia pašaipų, perdėto gailesčio, neadekvačių aplinkinių reakcijų.“
Jai antrina ir mokyklos specialioji pedagogė, šiandien daug laisviau galinti integruoti vaikus į gyvenimiškas situacijas. „Su vaikais į parduotuvę keliaujame pirkti maisto, pastebiu, kad laikai, kai kasoje įsistebeilija, kai aplinkiniai traukiasi, jau žengia į praeitį. Visuomenė, ačiū Dievui, sveiksta“, - sako L. Masiulienė.
 
Du sūnus su autizmo sutikimu auginanti Lina sako, kad laisvėja ir pačių tėvų požiūris - laikui bėgant jie susitaiko su situacija, priima negalią, nori dalintis, kalbėti.
„Vaiko elgesys dažnai gali šokiruoti ir mes, tėvai, tą suprantame. Nereikia tikėtis, kad aplinkiniai visuomet reaguos atlaidžiai. Šį sutrikimą sunku suprasti. Tiesiog tėvams patiems reikia būti sąmoningiems ir vengti vietų, kur abi šalys jaus diskomfortą. Džiaugiuosi šiandien sulaukianti daugiau palaikymo ir padrąsinimo“, - sako Lina.


 
Komentaras
Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė: 

- Labai svarbu paminėti tai, kad autizmo diagnozė, nors ir yra skaudi tėvams, šiuolaikiniame pasaulyje galima pasiekti gerų rezultatų, laiku pradedant taikyti reikiamą gydymą, modernias terapijas ir visa, kas reikalinga tokiems vaikams, siekiant padėti jiems sėkmingai integruotis visuomenėje.
 
Kalbant apie ikimokyklinį ugdymą, deja, labai trūksta socialinių pedagogų paslaugų, kurios šiems vaikams yra būtinos. Jų paslaugos, padedančios vaikams geriau pritapti visuomenėje, tvirčiau joje jaustis, yra prieinamos tik valstybiniuose darželiuose. Tėvams, kurių vaikai į juos nepatenka ir kurie turi naudotis privačių darželių paslaugomis, už spec. pedagogų pagalbą reikia sumokėti patiems. Be to, net ir valstybinius darželius lankantys vaikai ne visada turi galimybes gauti spec. pedagogų pagalbą.
Sveikatos apsaugos ministerija kartu Socialinės apsaugos ir darbo bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijomis, visuomeninėmis organizacijomis bando ieškoti išeičių ir galimų šios situacijos sprendimų.


 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris