Kalėjimų medikai ims ir „išbalsuos“ kojomis

Deimantė Gruodė
2019-08-26
„Pasipils masiniai išėjimai iš darbo“, - įspėja profsąjungų atstovai, sakydami, jog įkalinimo įstaigose dirbančių medikų kantrybė senka. Nesulaukę reformų galo jie gali tėkšti pareiškimus. Mat slegia didelė nežinomybė: neaišku, nei prie ko bus jungiami, nei kurias pareigybes paliks, o kurias naikins. Nepadėjo nė šią savaitę įvykęs susitikimas su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga – būtent prieš šios ministerijos ir žadama „prikabinti“ įkalinimo įstaigų medikus.
Kalėjimų medikai ims ir „išbalsuos“ kojomis
Ne kartą streikavę įkalinimo įstaigų medikai baiminasi, kad po reformos bus panaikinta dalis medicinos personalo etatų, ne tik kad nepadidės, bet sumažės jų atlyginimai.

Slegia nežinia 
„Buvome susitikę su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga, kadangi eina visokie pletkai esą mus atiduoda Sveikatos apsaugos ministerijai. Ministras sakė, kad jokių galutinių susitarimų nėra, nežino nei kaip, nei kas, nei kada bus daroma“, - pasakojo Marijampolės pataisos namų Sveikatos priežiūros skyriaus šeimos gydytojas Gintaras Kėžys.
Pagal numatytą pertvarką nuo spalio 1 d. įkalinimų įstaigų medicinos tarnybos turėtų būti perduodamos Laisvės atėmimo vietų ligoninės pavaldumui. Kartu svarstomas ir tolesnis pertvarkos etapas – nuteistųjų sveikatos priežiūrą atiduoti į Sveikatos apsaugos ministerijos rankas.
 
„Tik Sveikatos apsaugos ministerija nežino, ką su mumis daryti. Bet prieš tai dar nori mus prijungti prie kalėjimų ligoninės. Pastaroji, kalbama, irgi bus panaikinta kaip dirbanti neefektyviai. Tad skyrius įstaigose panaikina ir mus prijungia prie ligoninės, kurią taip pat numato naikinti. Gresia didžiulė anarchija“, - nuogąstavimus išsakė G.Kėžys.
Medikai baiminasi, kad bus panaikinta dalis medicinos personalo etatų, o panaikinus įkalinimo įstaigų Sveikatos priežiūros skyrius ir perdavus įkalinimo įstaigų medikus Laisvės atėmimo vietų ligoninei ne tik kad nepadidės, bet sumažės medicinos personalo atlyginimai.
 

„Nežinau, ką pasiūlys kalėjimų ligoninės direktorius. Esame viena didžiausių įkalinimo įstaigų Lietuvoje – turime beveik tūkstantį nuteistųjų ir du šeimos gydytojų etatus, iš kurių kol kas užimtas tik vienas. Tad mums skiria nemažus priedus. O Laisvės atėmimo vietų ligoninėje etatai užpildyti ir tiesiai šviesiai sako, kad tokių priedų tikrai pas mus negausite. Vienas gydytojas atvažiuoja pas mus iš Kauno ir gauna nemažą priedą. Jei šio neteks, jam neapsimokės važinėti – per brangu. Viena slaugytoja, dirbusi ir pas mus, ir greitojoje, pasinaudojo galimybe gauti išeitinę kompensaciją ir nuo liepos pirmosios pas mus nebedirba. Dar vieną jauniausią slaugytoją irgi išviliojo“, - patirtais nuostoliais guodėsi medikas.
 
Kentės pacientai 
Slogios nuotaikos sklando ir Panevėžio pataisos namuose. „Mažinamas mano, skyriaus vedėjos, etatas. Tai pat nebelieka saugos administratoriaus, vaistininko, bendrosios praktikos slaugytojos. Turėjome būti atleisti liepos mėnesį, bet datą nukėlė. Žmonės pavargę nuo tokios nežinomybės“, - guodėsi Panevėžio pataisos namų Sveikatos priežiūros skyriaus viršininkė Eugenija Marksienė.
Gydytojai gaila, kad dėl to labiausiai kentės pacientai. O ir graudu palikti įstaigą, kuriai paskirta net trisdešimt darbingiausių metų, sukaupta milžiniška patirtis, įsigilinta į visus šiai specifiniai sričiai būdingus niuansus ir procedūras.

„Pas mus nėra tokios rutinos, kad atėjo pacientas, išrašiau jam siuntimą, receptą ir jis išėjo. Matau pacientą kasdieną, galiu pasižiūrėti, jis geria vaistus ar ne. Pas mus yra poliklinikos ir stacionaro mišinys. Pavyzdžiui, turime ne tik išrašyti siuntimą pas konsultantą, bet turime pacientą užregistruoti vizito ir suorganizuoti jo nuvežimą. Tad pacientai irgi nerimauja, klausinėja, kas mus gydys. Sakau, merginos, negaliu jums nieko atsakyti, nes ir pati nežinau. Neturime jokios informacijos, kaip vyks reforma, kiek liks etatų, kas dirbs ir kokį darbą. Išeina keturi pagrindiniai darbuotojai, kurie dirbdavo kiekvieną dieną, liks tiks slaugytojos. Jos gi negalės paskirti vaistų. Nebent tik tęsti paskirtus medikamentus“, - sako E.Marksienė.
 
Pasiūlymų sulauks ne visi
„Galiu tvirtai pasakyti, kad nuo spalio pirmos dienos centralizuosime pirminę sveikatos priežiūros sistemą. O jau antrasis etatas, bandymas prijungti prie Sveikatos apsaugos ministerijos arba palikti Teisingumo ministerijos žinioje, man nėra žinomas“, - sakė Laisvės atėmimo vietų ligoninės direktorius Ramūnas Šilobritas.
Vadovas patiko, kad bendrauja su įkalinimo įstaigų medikais ir artimiausiu metu jiems bus pateikti pasiūlymai. Paklausus, ar visiems, ligoninės direktorius visgi pripažįsta, jog kelių pareigybių neliks.
„Skyriuose naikinamos vadovų pozicijos. Vietoj vadovo atsirastų administratorius, kuris ir būtų atsakingas už to padalinio veiklą. Rugsėjo pirmoje pusėje jie (kalėjimų medikai – red.) tikrai gaus pasiūlymus“, - sakė direktorius.
Laisvės atėmimo vietų ligoninėje šiuo metu yra 133 pareigybės.
 
Masiškai išeis iš darbo

„Gaila, kad didelės įtakos Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai vykdomai reorganizacijai turėti negali. Vien dėlto, kad įkalinimo įstaigų medikai kol kas nėra šios ministerijos pavaldume. SAM kol kas atlieka tik patariamąjį vaidmenį. Viskas yra dar tik pradinės stadijos. Supratome, kad greitai perdavimo nebus, nes dar turėtų viską sustyguoti Sveikatos apsaugos ministerija, po to viskas turi būti pateikta Seimo Sveikatos reikalų komitetui ir, aišku, Seimo nariams, nes iš tikrųjų laukia nemenki pokyčiai“, - sako medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė, paklausta, kokių rezultatų davė susitikimas su sveikatos apsaugos ministru.
 
Anot jos, dėl reformų iš darbo įkalinimo įstaigose jau išėjo ir planuoja išeiti nemažai medicinos personalo. Dauguma jų turintys didelę darbo patirtį. Kalėjimų medikai nuogąstauja, jog atėjus laikui juos perduoti SAM, nebus ką perduoti, nes sistema bus sugriauta nepataisomai.
„Kalėjimų medikai nori būti vertinami ir gauti vienodą konkurencingą atlyginimą kaip ir dirbantieji laisvėje. Jų darbas dar sunkesnis ir atsakingesnis, o atlyginimai ir darbo sąlygos tikrai nėra pačios geriausios. Dalis iš tikrųjų jau pasiruošę išeiti. Jaunesni į laisvėje veikiančias įstaigas, vyresniems, ko gero, tai yra paskata baigti mediko karjerą ir ilsėtis. Gali būti masinis darbuotojų vietų palikimas kaip viena streiko formų“, - įspėja J.Keburienė.
 
Jai pritaria kolegė Vita Subačiutė: „Žmonės yra pavargę nuo nežinios. Žino, kad nuo rugsėjo mėnesio, kai Sveikatos apsaugos ministerija kelia medikams atlyginimus, jie mums nebus pakelti. Tad žmonės svarsto, kad paims ir „išbalsuos“ kojomis, kitaip tariant, išeis iš tos sistemos“.
Savo ruožtu įkalinimo įstaigų medikai svarstė, kad tikslingiausia įkurti sveikatos priežiūros skyrių ar kitaip pavadintą padalinį prie SAM, kuris koordinuotų visų įkalinimo įstaigų medikų darbą ir lėšas.


 
Komentaras
Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė:

- Ministras A.Veryga susitiko su medikų bendruomenės atstovais, kurie dirba įkalinimo įstaigų sistemoje, išklausė jų keliamus klausimus, problemas, lūkesčius.
Sprendimai dar nepriimti. Jie ir negali būti skuboti. Jie turi gerai išdiskutuoti su visomis suinteresuotomis pusėmis, nes tai svarbus sisteminis pokytis, o nesmulkus teisės akto pakeitimas. Šiais klausimais ir toliau bus daug tariamasi, kalbamasi su visomis suinteresuotomis pusėmis.

 
Teisingumo ministerijos pozicija
Kas šiuo metu yra daroma:
- Pataisos įstaigose teikiamas sveikatos priežiūros paslaugas planuojama integruoti į nacionalinę sveikatos apsaugos sistemą. Siūloma, kad visi laisvės atėmimo vietose esantys asmenys būtų draudžiami valstybės lėšomis.
- Sudaryta tarpinstitucinė Teisingumo ir Sveikatos apsaugos ministerijų darbo grupė, vadovaujama teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus, svarsto įvairius integracijos variantus. Šiai darbo grupei pavesta parengti suimtiesiems ir nuteistiesiems reikalingų sveikatos priežiūros paslaugų teikimo modelį sveikatos apsaugos ministro reguliavimo srityje esančiose įstaigose, kai paslaugos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis, ir šio modelio įgyvendinimo priemonių planą.
- Savo pasiūlymus ir nuomones dėl planuojamas pertvarkos pateikė ir darbo grupės posėdžiuose dalyvavę Sveikatos apsaugos ministerijai bei savivaldai pavaldžių medicinos įstaigų atstovai. Šios pertvarkos tikslas – gerinti suimtiesiems ir nuteistiesiems teikiamų medicinos paslaugų kokybę, ženkliai padidinti atlyginimus pataisos įstaigose dirbantiems medikams.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris