Juozas Olekas: „Tai – ministerijos brokas“

Deimantė Gruodė
2019-03-18
„Tai yra ministerijos prastos vadybos darbo brokas“, - sako Seimo narys Juozas Olekas, su kuriuo kalbamės tiek apie vilkinamus vadovų konkursus, tiek apie prieštaringai vertinamas sveikatos sektoriaus reformas.
Juozas Olekas: „Tai – ministerijos brokas“
„Turėjau galimybę ministro tiesiogiai paklausti: „Kaip jūs matote, kokia bus Ignalinos ligoninė po pertvarkos?“ Ir jis negalėjo atsakyti. Tepasakė, kad vos ne meras, regioninė taryba turi tartis: kaip jie susitars, taip susitars. Ar toks turi būti sveikatos apsaugos ministro atsakymas?“, - svarsto Seimo narys Juozas Olekas.

- Kaip politiko, ne kartą ėjusio sveikatos apsaugos ministro pareigas, noriu paklausti: normalu, jog dabartinis ministras jau n-tąjį kartą paskelbia gydymo įstaigų vadovų konkursus ir vėl juos atšaukia?
- Kai gydymo įstaigos taip ilgai neturi vadovų ir negali dirbti visu pajėgumu, yra nesusipratimas. Nuolatinio vadovo nebuvimas kenkia įstaigos veiklai ir net paslaugų kokybei. Tai – prastos ministerijos vadybos darbo brokas.
 
- Nepaisant, kad valdantieji tvirtina priešingai, ar rajoninėms gydymo įstaigoms gresia uždarymas?
- Ką vadinsime uždarymu? Kai kurioms įstaigoms iš tikrųjų gresia netekti aktyvaus gydymo ligoninės statuso ir likti slaugos ligonine. Valdantieji, kaip dabar suprantu, ginasi, sakydami, kad slaugos ligoninė irgi yra ligoninė. Pagal Seime pateiktas įstatymo pataisas, nemaža dalis ligoninių neatitinka reikalavimų, kurie nėra konkrečiai surašyti, bet egzistuoja. Pavyzdžiui, reikalingas gyventojų skaičius savivaldybėje, ligoninės profiliškumas. Dabar pridėjo dar vieną kriterijų – kiek ligonių išvyksta gydytis į kitus rajonus ar centrus. Jei nėra akušerijos bei chirurgijos, didžioji dalis išvyksta ir lieka tik dalėlė stacionaro ligonių, kurie gydomi terapijos skyriuose.
 

Nežinomybė iš tikrųjų nervina medikus. Turėjau galimybę tarpsesijiniu laikotarpiu aplankyti nemažą skaičių ligoninių ir pamačiau, kaip jos tikrai neblogai tvarkosi, jose dirbantys medikai teikia kokybiškas paslaugas. Bet dėl nepaaiškinimo, kas bus, vyrauja nežinomybė. Turėjau galimybę ministro tiesiogiai paklausti: „Kaip jūs matote, kokia bus Ignalinos ligoninė po pertvarkos?“ Ir jis negalėjo atsakyti. Tepasakė, kad vos ne meras, regioninė taryba turi tartis: kaip jie susitars, taip susitars. Ar toks turi būti sveikatos apsaugos ministro atsakymas? Dėl to ir jauni gydytojai nenori vykti į rajonus. Žinau konkretų atvejį, kai šalia ligoninės gyvenanti slaugytoja važiuoja apie valandą į darbą kitame mieste, nes žino, kad ten ligoninės neuždarys.
 
- Rajoninių gydymo įstaigų pertvarkymai į slaugos ligonines – protingas žingsnis?
- Teigta, kad slaugos ligoninių labai trūksta. Bet rajonuose slaugos lovų yra beveik pakankamai. Gal labiau reikia plėsti globą? Slaugos lovų labiausiai trūksta didžiuosiuose miestuose.
 
- Jei gydymo įstaigose bus įsteigtos valdybos, ar ligoninės direktorius nebus tarsi įkaitas?
- Tai - graži intencija, jog gydymo įstaigose būtų skaidriau. Bet turėsime papildomas išlaidas. Antra, vyr. gydytojo atlyginimas bus mokamas valdybos nariams. O už valdybos sprendimų gali kaip tik pasislėpti asmeninė atsakomybė, kuri šiandien yra priskirta vyriausiajam gydytojui ar direktoriui. Tada bus valdybos sprendimai, kuriuos direktorius turės tik įvykdyti, o kaltųjų, atsakingų už sprendimus gali ir neatsirasti. Privačioje įstaigoje paprastai valdyboms atstovauja savininkai, o čia bus valstybės pinigai ir žmonės iš pašalies ar, kaip sako, iš privačių struktūrų ateis ir priiminės sprendimus. Mano nuomone, pirma, išnyks finansinė atsakomybė, antra, prarasime medicininį požiūrį, jog kai kurie sprendimai yra pagrįsti ne ekonomiškai, o žmogiškumu, gydytojo ir paciento santykių artumu.
 
- Per visą istoriją turbūt nėra buvę, kad dėl vienos ministerijos pasipiltų tiek teisminių ginčų. Ne visi atitinka nepriekaištingą vadovo reputaciją?
- Suprantu, kad sveikatos apsaugos ministras, kaip pats sakė, nelabai gali būti ligoninės vadovu, nes jo reputacija neatitiktų tų reikalavimų. Jei tikrai norime, kad vadovai būtų skaidrūs, sąžiningi žmonės – gerai, bet kai kurie dalykai gali sudaryti tokias situacijas, kokios dabar yra švietimo sistemoje, kai daugelis mokyklų neturi direktorių. Vienas dalykas – valdybos reikalavimai, o kitas – terminuotos sutartys tiek patiems vadovams, tiek daugumai darbuotojų, įskaitant ir buhalterius, ir net padalinių vadovus. Manau, kad tai gali kelti tikrai nepamatuotą netvarką.
 
- Kita tema. Kaip vertinate ministro mėtymąsi dėl farmacijos įstatymo: čia jį priima, čia vėl taiso?

- Vertinu kaip nepakankamą kompetenciją: mėtymasis, aiškinimas, kad viskas padaryta, neįsiklausimas į specialistų, pacientų nuomonę. Po to, kai ministras mato neigiamas pasekmes, bando kai ką taisyti. Bet tai – prarastas laikas, sunervinti žmonės ir neapgalvoti sprendimai.
Palinkėčiau, kad ministras iš tikrųjų labiau įsiklausytų į atsakingų institucijų, gydytojų, pacientų asociacijas bei organizacijas, o ne remtųsi vien tik siauro ratelio informacija, teorinėmis žiniomis, kadangi teorija – sausa ir dažnai keičiasi. Verčiau pasiremtų labiau gyvenimiškais patirties dalykais, kurie praeina ir ugnį, ir vandenį. Ir galėtų priimti labiau racionalus sprendimus, įskaitant ir opozicijos siūlymus.

 
Dosjė 
Gimė 1955 m. spalio 30 d. Krasnojarsko krašte, Rusijoje.
1974-1976 m. studijavo Kauno medicinos institute, 1980 m. baigė Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. 1987 m. - medicinos daktaras.

1980–1988 m. Vilniaus universitetinės Raudonojo Kryžiaus ligoninės gydytojas, 1982–1989 m. VU mikrochirurgijos centro laboratorijos vyr. mokslinis bendradarbis.
1988–1990 m. Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimo narys.
1989–1990 m. nuo Suvalkijos išrinktas SSRS Aukščiausios tarybos deputatu. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, nuo 1990 m. kovo 23 d. iki 1992 m. pabaigos – LR sveikatos apsaugos ministras, LDDP laimėjus rinkimus atsisakė dirbti vyriausybėje.
1992–1993 m. VU Plastinės chirurgijos klinikos vyr. mokslinis bendradarbis, Pasaulinės sveikatos organizacijos Europos regioninio biuro organizacinės komisijos narys.

1993–1994 m. Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės Plastinės chirurgijos ir traumatologijos skyriaus vedėjas, 1994–1997 m. VU „Žalgirio“ ligoninės vyr. gydytojas, VU Medicinos fakulteto Stomatologijos klinikos docentas.
Nuo 1989 m. Lietuvos socialdemokratų partijos narys, nuo 1990 m. LSDP tarybos narys, nuo 1999 m. gegužės 29 d. LSDP pirmininko pavaduotojas.
1996-2000 m., 2000-2004 m., 2004-2008 m. ir 2008-2012 m. Seimo narys. 2003–2004 m. LR sveikatos apsaugos ministras, nuo 2006 m. krašto apsaugos ministras. Nuo 2012 m. gruodžio 13 d. – Krašto apsaugos ministras 16-oje Lietuvos vyriausybėje.
Laimėjo 2016 m. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris