J.Olekas: „A.Verygos „buldozeris“ važiuoja per rajonų ligonines“

www.lsveikata.lt
2019-01-25
Opozicinė Seimo socialdemokratų frakcija nelogiškais laiko valdančiųjų užmojus naikinti rajonų ligonines, kurios ir dabar dirba nenuostolingai. Seimo narys Juozas Olekas, apsilankęs kai kurių rajonų ligoninėse, susitikęs su gyventojais, kelia klausimus dėl pertvarkų sveikatos srityje, dėl ministro siūlomų priemonių ir veiksmų. Dalis jų, anot Seimo nario, nukreipti, kad sukompromituotų kolegas mažesnėse ligoninėse ir sveikatos įstaigose.
J.Olekas: „A.Verygos „buldozeris“ važiuoja per rajonų ligonines“
„Nekorektiškas sveikatos apsaugos ministro elgesys ir sprendimai mažesniųjų ligoninių atžvilgiu dar labiau susilpnins regionus, mažesnių rajonų gyventojai sveikatos paslaugų turės ieškotis toli nuo namų“, – sako parlamentaras Juozas Olekas.

„Lietuvoje akis bado skirtumai tarp regionų žmonių gyvenimo kokybės. Į valdžią atėję „valstiečiai“ skelbė, kad vykdys regionų stiprinimo politiką, tačiau nekorektiškas sveikatos apsaugos ministro elgesys ir sprendimai mažesniųjų ligoninių atžvilgiu dar labiau susilpnins regionus, mažesnių rajonų gyventojai sveikatos paslaugų turės ieškotis toli nuo namų“, – spaudos konferencijoje Seime sakė J.Olekas.
Pokyčiai sveikatos sistemoje reikalingi, bet jie, pasak socialdemokrato, turi būti derinami su bendruomenėmis, reikia įsiklausyti ir į medikų visuomenės, ir į gyventojų lūkesčius. Juk sveikatos sistema atlieka ir dalį socialinių funkcijų.

 
„Magiškas žodis „reforma“ dabar tampa keiksmažodžiu, nes pertvarkos daromos dėl darymo, o ne atliepiant visuomenės poreikius, paskui tas reformas reikia reformuoti, taisyti, atstatydinti ministrus, raminti sunerimusius žmones“, – kalbėjo parlamentaras.
Sveikatos srities problemų Lietuvoje tikrai yra. Pasak „Eurostat“, Lietuvos gyventojų gyvenimo trukmė, lyginant su kitomis Europos valstybėmis, kur kas trumpesnė. Lietuvos žmonės gauna netolygias sveikatos paslaugas pagal socialines grupes ir gyvenamąją vietą.
 
Seimo narį ir mediką, ėjusį ir sveikatos apsaugos ministro pareigas, stebina dabartinės Vyriausybės neva nuraminantys sprendimai. Pavyzdžiui, paskelbti kriterijai sveikatos įstaigoms, kad jose turi būti bent trys privalomi skyriai. Tai reiškia, kad po savivaldos rinkimų bent penkiolika Lietuvos rajonų ligoninių turės užsidaryti, nes jų neturi, sako J.Olekas.
„Tačiau tų ligoninių pacientai niekur nedings, jie turės būti gydomi. Tik šių gyventojų laukia sudėtingesnis patekimo į sveikatos įstaigą kelias. Žmogus turės gauti nukreipimą, vykti į kito rajono ligoninę, dar prisidės jo gabenimo išlaidos“, – skaičiavo Seimo narys.

 
Socialdemokratų siūlymu, reforma neturėtų būti daroma vienu kirčiu nukertant rajonų ligonines. Pacientus galima būtų į centrines gydymo įstaigas nukreipti diagnozei nustatyti, ištirti, sudėtingesniems atvejams gydyti, tačiau daugybės lėtinių ligų atveju ir gydymo tęsimui galima panaudoti rajonų ligonines, kuriose pacientams dažnai patogiau gydytis. Juolab gydymo kaštai rajono ligoninėse du kartus mažesni.
J.Olekas ministro Aurelijaus Verygos keršto „buldozeriu“ vadina šiais metais į rajonų ligonines siunčiamus auditorius.
 
„Šiais metais beveik visose mažose ligoninėse numatomi auditai. Tikrintojams reikia pateikti apie du tūkstančius dokumentų kopijų, taigi, dėžėmis. Net ir mažiausia klaidelė tuose dokumentuose reiškia ligoninės uždarymą. Kodėl šiais laikais auditoriai negali pažiūrėti duomenų kompiuterių ekranuose?“, – klausia socialdemokratas.
Tokius patikrinimus J.Olekas vadina užsakomaisiais ministro sprendimais, kurie sveikatos apsaugos problemų tikrai neišspręs, o pasekmės – regionų atskirtis tik dar labiau padidės, žmonių galimybės gauti sveikatos paslaugas bus apsunkintos.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris