Jie gydys prezidentą

Deimantė Gruodė
2019-06-13
„Sako: būsi mano daktarė? Sakau - būsiu. Galvojau, kad jis tik pajuokavo“, - šypsosi naujai išrinkto prezidento Gitano Nausėdos šeimos gydytoja Aušra Apanavičienė, kai mes, „Lietuvos sveikatos“ žurnalistai, apsilankėme jos darbo kabinete.
Jie gydys prezidentą
Prezidentas Gitanas Nausėda pasirinko gydytojus.

Trijų gydytojų rankose
Trečiadienį, naujai išrinktas prezidentas spaudos konferencijoje įvardijo ir gydytojus, kurie artimiausią kadenciją rūpinsis jo sveikata.
Vienas gydytojas iš Vilniaus, kitas – iš Kauno. G.Nausėda akcentavo, jog turime labai stiprius medicinos centrus tiek Vilniuje, tiek Kaune. Tad Vilniuje jam padės daktaras Andrius Klimašauskas, Santaros klinikų Skubios medicinos centro vadovas, anesteziologas ir reanimatologas. O Kaune, džiaugiasi G.Nausėda, jo asmens gydytoju sutiko būti LSMU rektorius, Kauno klinikų kardiologas, profesorius Remigijus Žaliūnas.
„Šeimos gydytoja, kaip ir pastaruosius dvidešimt - dvidešimt penkerius metus, lieka Aušra Apanavičienė - Centro poliklinikos nuostabi gydytoja, kuri dar, kuomet mano vaikams buvo dveji metukai, jau tada padėjo mums juos auginti. Į šią gydytoją galėjau kreiptis visokiais klausimais ir bet kada, bet kuriuo paros metu. Ji visada sutikdavo pakonsultuoti, padėti, greitai rasti sprendimą“, - žurnalistams sakė G.Nausėda.
 

Geras pacientas
Centro poliklinikoje dirbanti gydytoja Aušra Apanavičienė Nausėdų šeimą pažįsta nuo senų laikų, dar kai šie gyveno Tauro bendrabutyje. Tad medikė buvo ir naujojo prezidento sutikimo vakare, kuomet paaiškėjo, kuris iš dviejų kandidatų žmonių sprendimu valdys šalį.
„Dar pasimojavome vienas kitam. Jis sako: būsi mano daktarė? Sakau, būsiu. Galvojau, kad jis pajuokavo. Nors jį siųsdavau ir pas Santariškių gydytojus, ten dirbančius kardiologus, jis sakydavo, kad man tik čia gerai, tu manęs niekur nesiųsk“, - pasakoja šeimos gydytoja Aušra Apanavičienė.
 
Anot jos, ponas Gitanas - geras pacientas, įsiklausantis į gydytojo rekomendacijas. Be to, kaip akcentavo medikė, naujasis šalies vadovas - itin galantiškas vyras, mokantis sakyti komplimentus.
„Man geri visi pacientai. Gal todėl pritraukiu tokius žmones. Mūsų bendravimas, vienas kito supratimas iš tikrųjų pagarbus. Jis vertina gydyto nuomonę ir klusniai vykdo nurodymus. Jei tik iškyla kokių nors sveikatos problemų, susirašome, susiskambiname“, - sakė šiam darbui pašaukimą jaučianti šeimos gydytoja.
Pas A.Apanavičienę gydosi visa prezidento šeima: ir dukros, ir žmona.
 

„Mačiau, kaip šeima išgyvena. Ir žmona čia lankydavosi. Kaip sakė, komanda vos išlaiko tą tempą, kiek jis visur važinėja, dalyvauja pokalbiuose. Tikrai visi buvo pervargę“, - pasakoja šeimos gydytoja Aušra Apanavičienė.

 
Pasak jos, bendraujant su būsimu šalies vadovu kartais pokalbiai nukrypdavo ir į šoną
„Kažkada jis paklausė mano rezidento: pasiliksi dirbti čia, Lietuvoje? Sako, tikrai ne, ir išvažiavo į kitą šalį. Tada aš klausiau: Gitanai, kada bus geriau? Jis nuteikė pesimistiškai, kad dešimt metų galbūt reikės laukti, nors jau dabar, sako, šiek tiek kylame. Bet jis atėjo (į prezidento postą – red.) ir viskas bus geriau“, - žinomu pacientu neabejoja šeimos gydytoja.

Moteris pažadėjo prezidentui priminti, kad po įtempto rinkimų maratono būtinai reikia pasitikrinti sveikatą profilaktiškai.
„Iš tikrųjų jis - sveikas žmogus. Noriu jam palinkėti sveikatos, ištvermės, kantrybės ir kad tesėtų duotus pažadus“, - šypsosi A.Apanavičienė.
 
Susitiko pirmą kartą
 

„Antradienį susitikome pirmą kartą. Norėčiau, kad nereikėtų susipažinti labai artimai, nes prezidentui reikia palinkėti tik kuo geriausios sveikatos ir neatsirasti pas mus Skubiosios medicinos centre“, - pajutęs žurnalistų antplūdį kalbėjo Santaros klinikų anesteziologas ir reanimatologas Andrius Klimašauskas.

 

Sako nedvejojo gavęs tokį pasiūlymą, bet ir neturėjęs kitos galimybės.
„Paskambino prezidento komanda. Aš negaliu atsisakyti susitikti su prezidentu. Mūsų diskusija buvo trumpa – apie numatytas pareigas, o apie gyvenimą kol kas tikrai nekalbėjome.
Matyt, neturiu teisės klausti, kodėl mane pasirinko, aš turiu džiaugtis šiomis pareigomis. Tai - didžiulė atsakomybė, bet ir įvertinimas. Mano profesorė irgi džiaugėsi, kad anesteziologas-reanimatologas tampa prezidento gydytoju. Kaip sakiau, norėtųsi, kad prezidentas būtų sveikas ir kuo mažiau jam reikėtų atvažiuoti pas mus“, - sako A.Klimašauskas.
 
Labiausiai džiaugiasi pacientai

„Kolegos, žinoma, pasveikino. Ypač džiaugiasi mano pacientai. Vėlgi nenorėčiau, kad tai būtų suasmeninama. Manau, kad čia yra didžiulis ir pelnytas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Kauno klinikų ir mano komandos pripažinimas. Vienas gydytojas, ypač specialistas (jo vertė iš tikrųjų yra svarbi), be komandos nieko nepadarytų. Prezidentas, man regis, pagal įstatymą tiesiog privalo pasirinkti gydytoją ir dar ne vieną, o kiek aš atsimenu, du. Kurį – čia priklauso nuo prezidento“, - sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rektorius, Kauno klinikų Kardiologijos klinikos vadovas prof. habil. dr. Remigijus Žaliūnas.

 
Kaip pasakoja profesorius, su pasiūlymu sutikęs iš karto sakydamas, kad tai jam didelė garbė, bet kartu ir didžiulė atsakomybė. Tačiau su prezidentu dar nespėjo aptarti naujųjų pareigų.
„Manau, kad ši dalis šiek tiek per ankstyva, nes kiekvienas pacientas ar juolab prezidentas ar bet kuris Lietuvos pilietis turi teisę gydytojui pasakyti kuria apimtimi aš galėčiau tą informaciją skleisti. Manau, pats Lietuvos respublikos prezidentas ir nuspręs, kaip detaliai, kada ir kiek“, - sako prof. R.Žaliūnas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris