Jei negali pakštelt aukščiau, užteks ir kulno

Deimantė Gruodė
2019-08-13
Gydymo įstaigų vadovai apšalę: besibaigiant vienai darbo savaitei popietę elektroniniu paštu atskriejo laiškas, kur juodu ant balto parašyta, jog Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos prezidentas Kęstutis Štaras su laikinai sveikatos apsaugos ministro pareigas einančiu Aurelijumi Veryga pasirašė kažkokį susitarimą. Valdybai priklausantys nariai, kaip tvirtino ne vienas kalbintas, minėto dokumento akyse neregėję, tad negali pakomentuoti, kas ten pasižadėta.
Jei negali pakštelt aukščiau, užteks ir kulno
Laikinai einantis pareigas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga (kairėje) ir Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos prezidentas dr. Kęstutis Štaras pasirašė bendradarbiavimo sutartį. SAM nuotr.

Nariams staigmena

„Mūsų valdybos posėdis buvo birželio 25 dieną. Penktadienį (rugpjūčio 2 d. – aut. past.) popiet, kažkur apie pusę keturių, buvo atsiųstas laiškelis, jog pasirašyta tokia sutartis ir pateikta nuoroda į ministerijos puslapį. Tiek aš težinau. Parašiau laišką visiems valdybos nariams: ačiū už informaciją, nors ir po pasirašymo“, - sako Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos valdybai priklausantis Pakruojo ligoninės direktorius Vygantas Sudaris.

 
Elektroniniu paštu siųstoje žinutėje lakoniškai ir banaliomis frazėmis buvo parašyta, jog „šiandien Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos prezidentas Kęstutis Štaras ir laikinai einantis ministras Aurelijus Veryga pasirašė susitarimą, kuriuo siekiama glaudesnio bendradarbiavimo formuojant ir įgyvendinant sveikatos politiką, gerinant sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą ir kokybę“.
„Nežinau, gal ir gerai, kad pasirašė, bet negaliu komentuoti nei sutarties teksto, nei jos iškeltų tikslų, nei įgyvendinimo priemonių ir siekiamų rezultatų, nes aš jo dar nemačiau“, - sako Pakruojo ligoninės direktorius Vygantas Sudaris.
 
Valdybos narys patikina, kad apie minėtą sutartį nebuvo jokios kalbos, taip pat nebuvo siųstas joks derinimo tekstas. 

„Nebent įvyko klaida ir aš vienas negavau. Galima perklausti visus valdybos narius, bet, kiek girdėjau, nelabai kas apie ją ir žino. Nors esame lyg ir aukščiausio valdymo organo - valdybos – nariai“, - stebėjosi V.Sudaris.
Su Gydytojų vadovų sąjungos prezidentu sako apie tai dar nekalbėjęs, laukiantis valdybos posėdžio, kuomet ir užduos visus rūpimus klausimus.
 
Ėjo pasirašyti vienas
Susisiekus su Gydytojų vadovų sąjungos prezidentu K.Štaru, paaiškėjo, kad į ministeriją pasirašyti minėto dokumento jis nuskuodė vienas, be lydinčiosios komandos – nei valdybos, nei tarybos atstovų ten nė kvapo nebuvo.
„Bent jau aš tikrai nedalyvavau ir tokio kvietimo nesu gavęs. Buvo apie tai šnekta, bet sutarties projekto, tiesą pasakius, nemačiau“, - patikino ir Molėtų ligoninės direktorius Vaidotas Grigas, priklausantis Gydytojų vadovų sąjungos tarybai. Apie pasirašytą susitarimą jis sako sužinojęs iš informacinio pranešimo.
 
Nepaisant to, kad apie susitarimą nieko girdėjo, K.Štaro teigimu, Gydytojų vadovų sąjungos deleguoti asmenys nuo šiol su ministru turėtų susitikinėti periodiškai, o siūlymus jam pateikti raštiškai. 
„Palaukit, aš dar tik pasirašiau“, - sakė Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos prezidentas K.Štaras, paklaustas, ką ministrui siūlys pirmiausia. O nuo tiesaus atsakymo, iš kurios pusės atskriejusi ši iniciatyva, išsisuko sakydamas, kad tokie siūlymai buvo teikti visoms visuomeninėms organizacijoms. 
 
„Buvo sukviestos visuomeninės organizacijos, profesinės sąjungos dėl galimybės bendradarbiauti. Be abejo, toks siūlymas, manau, pavėluotas, jį reikėjo teikti kadencijos pradžioje. Bet geriau vėliau negu niekada“, - kad sutartis buvo pakišta skubotai, neneigė ir sąjungos prezidentas. Jis aiškino, kad dabar „renka“ problemas iš daugelio įstaigų. 
„Jei neklystu, prieš dvi ar tris savaites išsiuntinėjome paklausimus, kokios yra problemos pirminėje sveikatos priežiūros grandyje, kokios – stacionaruose. Visus klausimus kreipimusi apibendrinsime ir ministrui grįžus po atostogų teiksime siūlymus“, - patikino sąjungos prezidentas, pridurdamas, kad nuo šiol ministerija įsipareigoja jų atstovus įtraukti į visas darbo grupes bei nagrinėti teikiamus pasiūlymus, kviesti į konferencijas ar renginius. „Nesakyčiau, kad mes patarėjai. Mes – siūlytojai, o sprendimų priėmėjai vis dėlto ministerija, Vyriausybė, Seimas“, - sakė K.Štaras, tiesiai šviesiai paklausus, ar jis nuo šiol A.Verygai patarinės asmeniškai.

 
Politinis žaidimas
Laikinai einančio pareigas ministro A.Verygos teigimu, tokius sutarimus, kurį pirmoji pasirašė Gydytojų vadovų sąjunga, tikimasi pasirašyti ir su kitomis suinteresuotomis medikų profesinėmis organizacijomis.
„Tai gal dar pakvies, kas gi žino“, - nusijuokė profesorius Vytautas Kasiulevičius, paklaustas, ar Lietuvos medikų sąjūdis yra sulaukęs panašių bendradarbiavimo siūlymų iš Sveikatos apsaugos ministerijos.
 

„Nemanau, kad tai kuo nors ypatinga žinia. Tokius susitarimus, žinau, kad yra pasirašiusios įvairios organizacijos, bet kas nuo to pasikeičia – sunku pasakyti. Galbūt atsiranda nuolatinių susitikimų, kontaktų ar teisės derinimo aktų formatas. Kas labai svarbu – tai skaidrumas priimant sprendimus, kad tai būtų viešinama, skelbiama ir žinoma visiems, kaip jie priimami. Jei tokios sutartys padeda labiau reglamentuoti procesą – valio. Jei tai yra kitokie susitarimai, nėra gerai“, - sako Lietuvos medikų sąjūdžio narys prof. Vytautas Kasiulevičius.

 
Jo žiniomis, Medikų sąjūdis nėra pasirašęs jokių sutarčių su Sveikatos apsaugos ministerija, A.Verygą medikų bendruomenė vertina skirtingai: vieniems jo sprendimams pritaria, kitiems – ne.

„Tai yra politinis žaidimas. Dabar yra daug visokių judėjimų. Vieni renka parašus, kad ministrą atstatydintų, kiti - kad jį išsaugotų. Man net juokinga! Tai sprendžia Seimo valdančioji dauguma, žinoma, jei tokia yra“, - sako prof. V.Kasiulevičius.
Neatmetama galimybė, jog tokiu būdu ministras storojasi išsaugoti ant plauko pakibusį postą. Žinant, kad susitikimuose su politikais prezidentas Gitanas Nausėda yra suabejojęs dėl A.Verygos skyrimo į atnaujintą Vyriausybę.
 
„Dabar ministras skuba, po penkiolika dvidešimt įsakymų išleidžia. Žada, kad didės gydytojams atlyginimai. Pavyzdžiui, dabar didina sveikatos paslaugų įkainius, bet visą padidinimą gydymo įstaigos turi atiduoti medikų atlyginimams. O kad brangsta ir naujos technologijos, ir vaistai, ir visokie tyrimai, dėl to įkainis lieka toks pats, koks buvo prieš dvidešimt metų. Pacientams nuo to niekas negerėja. Manau, kad tai – paskutiniai pasispardymai. Ministras nori parodyti, kaip viskuo rūpinasi, kaip viską daro, bet ką jis pagerins ir iš ko – nežinau Jis pripažįsta tik pataikūnus ir tik tuos, kurie šneka tai, ką jis nori girdėti. Bet jis nenori girdėti realios situacijos. Kaip pasižiūriu, tik vienas kitas medikas pasisako, o visi kiti sėdi tyliai ir laukia, kol jiems penkiais eurais padidins atlyginimus“, - taip kalba tie, kurie rašo raštus, kad ministro neliktų.
 
Savo ruožtu Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas, Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Aldona Baublytė, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos prezidentė Danutė Margelienė bei Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Lina Ganatauskienė surašė visai kitokį raštą išreikšdami pasitikėjimą ministru A.Veryga.
Niekur nedingsi, kalbėtis su valdžia reikia. Tačiau dar iš sovietinių laikų atėjęs palikimas - toks spustelėjimas iš aukščiau darbo kolektyvams raportuoti apie pasiryžimą kartu lygiomis gretomis eiti į partijos nubrėžtą šviesų rytojų. Parašo raitymas „dėl bendradarbiavimo“ primena, kad ypač lojalių paieška niekur nedingo.

Nesuvaldantys savo narių profsąjungų vargo prezidentai gal ir džiaugėsi gavę progą būti pastebėti. Ne visiems jiems duota nepriklausomybės, sąjūdžio, nepaklusnumo valdžiai dvasios.
Visuomenė palaikė medikus, mokytojus, kai jie drąsiai kovojo už savo teises: lipo per ministerijos langus ar tempė paskui save lagaminus su užrašais „emigruoju“ priešais Vyriausybės langus. Bet tampa alergiška pertekliniam lojalumui. O tai suteikia vilties, kad profsąjungų, judėjimų su kitokiais lyderiais lūžio taškas nesulaikomai artėja.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris