Įsitvėrę vadovo kėdės: kol mirtis mus išskirs

Deimantė Gruodė
2019-07-19
Vadovų konkursuose įsižiebė naujas skandalas: nepalankius rezultatus visoms įmanomoms instancijoms skundžia dar vienas už borto likęs direktorius, ilgus metus vadovavęs Respublikinei Klaipėdos ligoninei. Kol nusivylusieji konkurso rezultatais ieško teisybės, pirmiausia kenčia įstaigos personalas, kuriam gresia dirbti be nuolatinio vadovo, ir pacientai.
Įsitvėrę vadovo kėdės: kol mirtis mus išskirs
Kol nusivylusieji konkurso rezultatais ieško teisybės, pirmiausia kenčia Respublikinės Klaipėdos ligoninės personalas, kuriam gresia dirbti be nuolatinio vadovo, ir pacientai.

Užkliuvo kanclerės mama
Paaiškėjus, kas užims Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovo kėdę, viešumon išlindo faktas, jog konkurso komisijos pirmininkės laikinosios kanclerės Odetos Vitkūnienės mama dirba laimėtojo vadovaujamoje Šilutės ligoninėje. Mesti įtarimai dėl galimo interesų konflikto šios įstaigos vyriausiajam gydytojui Dariui Steponkui apkartino laimėto konkurso džiaugsmą: „Buvusio Klaipėdos ligoninės vadovo Sakalausko veiksmus vertinu kaip desperatišką bandymą kaip nors paveikti konkurso rezultatus ir būtinai išlikti poste. Galvoju, kad tai – nesolidu, galų gale nevyriška, o dar liūdniau, kad į tokius nekorektiškus veiksmus įtrauktas įstaigos kolektyvas.“
D.Steponkus patvirtino, kad jo vadovaujamoje įstaigoje išties dirba vienos iš komisijos narių, tiksliau, pirmininkės, mama, bet užima itin žemas liftininkės pareigas. Be to, eidamas į konkursą D.Steponkus teigia nežinojęs komisijos sudėties – narius išvydo tik egzaminavimo metu.
 
„Kanclerės mama įstaigoje dirba seniau negu aš. Prieš dvidešimt šešerius metus į Šilutės ligoninę darbinausi tikrai ne dėlto, kad čia liftininke dirba galbūt būsimos kanclerės mama ir aš kada nors laimėsiu konkursą į Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovo postą. Tai niekuo nepagrįsta sąmokslo teorija, kad ir koks geras būčiau strategas. Juolab jau pora metų vyksta liftų rekonstrukcija ir nuo rugpjūčio mėnesio kanclerės mama neteks darbo“, - sako D.Steponkus, pridurdamas, jog tokia situacija konkurse jam būtų pasitarnavusi neigiamai.

Pasak jo, darbuotojas, šluojantis kiemą ar spaudantis lifto mygtukus, vadovo sprendimams įtakos neturi.
„Galbūt ir kitų komisijos narių artimieji gyvena Šilutėje, gal jie yra buvę mano pacientai... Vadovai nebeeis į konkursus vien dėlto, kad rezultatai yra skundžiami, galų gale šmeižiama ir mano reputacija. Aš tikrai jaučiuosi nesmagiai“, - pripažįsta D.Steponkus.
Jis pasiryžęs savo teises ginti ir teisme, tiesa, abejoja, ar bus prieita iki tokių drastiškų priemonių.
 

„Jei sutinkame, jog kaita yra reikalinga, turi ateiti nauji vadovai, jie ir turi keistis. Bet dalis, įskaitant ir Sakalauską, galvoja, kad jų darbo sutartyse yra įrašas „kol mirtis mus išskirs“. Taigi ne vestuvės, kad visam gyvenimui suaugtum su postu. Vadovas kiekvieną kartą turi būti pasiruošęs tobulėti ir keistis“, - sako konkursą į Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovo vietą laimėjęs Darius Steponkus.

 
Sako, jog konkurse būta patyčių
Tačiau ilgametis Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovas Romaldas Sakalauskas nežada taip paprastai atsitraukti.
„Neskaidru, neskaidru, neskaidru!“ - tokį motyvą nurodė R.Sakalauskas, „Lietuvos sveikatai“ pasiteiravus, kodėl nusprendė skųsti konkursą teismui.
R.Sakalauskui abejonių sukėlė komisijos darbas. Jis leido suprasti, jog konkurso metu iš jo buvo tyčiojamasi kaip iš piliečio.
 

„Užtenka tų patyčių. Aš visada tikėjau ministru, tikėjau jo komanda, buvau nuolankus tarnas ir visada atsakingai dirbau. Bet kad galima taip išsityčioti...“ - mįslingai kalba R.Sakalauskas, taip ir nepateikęs konkretaus pavyzdžio, kokiu būdu iš jo konkurse išsityčiota.

 
R.Sakalauskas jau spėjo skundais užversti visas galimas institucijas. Kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT). Pastaroji reaguodama į šį skundą, nurodė Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai ištirti galimą interesų konfliktą. Maža to, kaip nurodoma įstaigos viešai pateiktoje informacijoje, ligoninės bendruomenė kreipėsi net į prezidentę Dalią Grybauskaitę, išrinktąjį prezidentą Gitaną Nausėdą, Lietuvos Respublikos Seimo kontrolierių, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininką prašydama stabdyti sveikatos apsaugos ministro A.Verygos patvirtintą tvarką dėl ligoninių vadovų konkurso organizavimo, o jau įvykusius konkursus, kurie buvo organizuoti vadovaujantis minėta tvarka, pripažinti negaliojančiais.
„Kol kas esame nežinomybėje“, - situaciją apibūdino vienas Respublikinės Klaipėdos ligoninės medikų.
 

SAM atlieka vidinį tyrimą
Savo ruožtu ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė informavo, jog dėl laikinosios SAM kanclerės O.Vitkūnienės laukiama vidinio tyrimo išvadų, kurios, tikimasi, bus pateiktos savaitės pabaigoje.
„Sunku būtų įsivaizduoti, kaip žemiausios grandies darbuotojas gali daryti įtaką aukščiausiam vadovui. Juolab kad jos mama dirba ne toje ligoninėje, į kurios vadovus vyko konkursas“, - tokį požiūrį yra išsakiusi ministro patarėja.
 
Kaip bebūtų, siekdama išvengti galimo interesų konflikto, SAM Asmens sveikatos departamento direktorė O.Vitkūnienė, laikinai einanti kanclerės pareigas, apie tai turėjo informuoti ministrą A.Verygą ir nusišalinti, bet to nepadarė. Tuomet į komisijos pirmininkus būtų paskirtas kitas asmuo.
Patarėja teigė, kad ministras skubiai pavedė teisės ir korupcijos prevencijos specialistams atlikti vidinį tyrimą dėl susidariusios situacijos.

„Štai ilgametis Klaipėdos Respublikinės ligoninės vadovas, kuris nepateko į antrą etapą, kreipėsi į teismą. Jei būtų priimtas sprendimas po SAM vidinio tyrimo anuliuoti konkurso rezultatus, tikėtina, kad dabartinis laimėtojas irgi kreiptųsi į teismą. Teisiniai ginčai užsitęstų, gydymo įstaiga liktų ilgą laiką be nuolatinio vadovo“, – sakė ministro patarėja.

 
Komentaras
Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Komunikacijos skyriaus viršininkė Renata Endružytė:

- STT buvo gavusi pareiškimą dėl galimai neskaidrios atrankos į Klaipėdos ligoninės vadovo vietą. Nebuvus konkrečių duomenų apie galimai padarytas korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, STT ikiteisminio tyrimo nepradėjo. Pagal kompetenciją informacija perduota VTEK ir sveikatos apsaugos ministrui.


P.S.
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį pranešė, kad pradėjo tyrimą dėl galimo laikinosios kanclerės Odetos Vitkūnienės interesų konflikto, šiai vykdžius atranką į Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris