Grįžus šiltesniems orams ligoninėse vėl jaučiamas kraujo trūkumas

www.lsveikata.lt
2019-08-26
Į Lietuvą sugrįžus šiltiems orams, gyventojai naudojasi paskutinėmis progomis pasimėgauti šiluma ir vyksta atostogauti, todėl „Nacionalinio kraujo centro“ (NKC) atstovai pastebi, kad sumažėjo kraujo aukojančių žmonių srautai ir ligoninėse pradėjo trūkti kraujo.
Grįžus šiltesniems orams ligoninėse vėl jaučiamas kraujo trūkumas

Šiuo metu trūksta beveik visų kraujo grupių – 0 (I), A (II) ir B (III), tiek teigiamos, tiek neigiamos, kraujo, išskyrus AB (IV) kraujo grupę. NKC gydytojos Ievos Linkevičiūtės teigimu, kiekvienais metais pastebimas tam tikras sezoniškumas, kai vasarą, žmonėms paliekant miestus, nebesusirenka pakankamas norinčiųjų aukoti kraujo skaičius.
„Kadangi NKC aprūpina didžiąją dalį Lietuvos gydymo įstaigų krauju, įprastai šiam poreikiui patenkinti prireikia apie 300 kraujo donorų per dieną, tačiau pastarosiomis dienomis, deja tiek donorų neatvyksta. Todėl visus labai kviečiame ir raginame nelikti abejingais ir atvykti duoti kraujo, nepamirštant, kad Jūsų rankose yra kito žmogaus gyvybė.“, – tikina I.Linkevičiūtė.

Kraujo trūkumas jaučiamas visoje Lietuvoje, tačiau ypatingai didžiosiose Vilniaus ir Kauno gydymo įstaigose, į kurias atvyksta daugiausiai pacientų, todėl ir kraujo poreikis jose didžiausias.

VšĮ „Nacionalinis kraujo centras“ kviečia atvykti į Vilniuje, Žolyno g. 34 bei Upės g. 9 (prekybos centre CUP), Kaune, Vytauto pr. 13 esančius taškus, kuriuose galima tapti kraujo donorais ir padėti tiems, kuriems šiuo metu labiausiai to reikia.

 
„Vienas donoras gali išgelbėti gyvybes net trims žmonėms. Taip pat, kraujo donorystė yra naudinga ir pačiam donorui, - aukodami kraujo Jūs ne tik darote gerus darbus kitiems, bet tuo pačiu Jums nemokamai atliekami brangūs kraujo tyrimai, atliekama sveikatos būklės patikra. Kraujo donorystė taip pat padeda sumažinti riziką sirgti širdies ir kraujagyslių, onkologinėmis ligomis, taip pat gerina medžiagų apykaitos procesus, aktyvina ląstelių atsinaujinimą“, – apie kraujo donorystės naudą sako NKC gydytoja.
 
Paaukotas kraujas naudojamas avarijų, įvairių sužalojimų - traumų, nudegimų, apsinuodijimų ir kitais skubiais atvejais. Labai daug kraujo panaudojama gydant onkologines ligas, mažakraujystę, gimdymo, skubių ir planinių chirurginių operacijų atvejais.
Štai vienai gimdyvei gali prireikti net kelių dešimčių kraujo donorų kraujo, o onkologinėmis ligomis sergantiems atliekami nuolatiniai kraujo perpylimai, todėl kraujo poreikis sveikatos priežiūros įstaigose išlieka pastovus ir didžiulis.
„Tad raginame nelikti abejingais – kiekvienas žmogus, atvykęs dovanoti kraujo, mums yra labai svarbus. Aukodami kraujo Jūs neabejotinai prisidedate prie kilniausio tikslo – pagalbos kitam“, – pridūrė I.Linkevičiūtė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris