Gripas įsisiaučia – glemžia gyvybes, kelia sumaištį

Aigustė Tavoraitė
2019-01-31
Trečiadienį gripo epidemija paskelbta jau ir sostinėje. Dėl gripo uždarinėjamos mokyklos, ligoninėse ribojamas pacientų lankymas, rekomenduojama sumažinti planinių operacijų skaičių. Pavojinga infekcija retina kolektyvų gretas, stabdo organizacijų veiklą. Štai Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui teko atšaukinėti numatytus koncertus.
Gripas įsisiaučia – glemžia gyvybes, kelia sumaištį


„Pilvo“ gripas suklaidina
Sergamumas gripu auga kaip ant mielių, tvirtina didžiųjų miestų poliklinikų atstovai. „Gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų per pastarąsias savaites padaugėjo kone dvigubai“, – informavo Antakalnio poliklinikos komunikacijos specialistė. Šioje įstaigoje dirbančios šeimos gydytojos Izabelės Juškienės teigimu, nors, palyginti su praėjusiais metais, poliklinikos pacientų sergamumas gripu kiek mažesnis, šalyje susirgimai pradėti fiksuoti kokia pora savaičių anksčiau nei pernai.
 

„Iš šiuo metu išduotų nedarbingumų didžiąją dalį sudaro kvėpavimo sistemos ligos. Apie ketvirtadalį šių pažymų išduodama pacientų, tai yra vaikų slaugymui, – kalbėjo šeimos gydytoja Izabelė Juškienė. – Šiemet siaučia A tipo virusas, kuris greičiau plinta ir sukelia komplikacijas. Jos panašios kaip ir praėjusiais metais – į ligoninę žmonės dažniausiai paguldomi dėl plaučių uždegimo arba sunkiai krentant temperatūrai.“

 
Ji atkreipė dėmesį, kad labai dažnai šiais metais gripas sukelia vėmimą ir viduriavimą. Todėl daug pacientų jį supainioja  su virškinamojo trakto sutrikimais. „Pilvo, galvos skausmai, vėmimas, aukšta temperatūra, gali būti sausas kosulys, nedidelė sloga, būna aiškus organizmo nusilpimas, jėgų stoka“, – šiųmečio gripo simptomus vardijo gydytoja.
Medikai pabrėžė, kad jokiu būdu negalima „numušus“ temperatūrą gripą „išvaikščioti“. Tai vėliau gali smogti dviguba jėga ir baigtis rimtomis komplikacijomis.

 
Su vakcinomis vėl prašovė? 
Gydytojas infektologas prof. habil. dr. Alvydas Laiškonis patikslino, kad šiuo metu daugiausiai plinta  du A viruso potipiai. Vienas jų gali būti sudarytas iš dar 2009 metais siautėjusio kiaulių, paukščių ir žmonių gripo virusų.
„Tai yra piktas virusas, tačiau trivalentėje vakcinoje antikūnai šiam virusui yra. Kaip ir kito potipio – H3N2, kurio Lietuvoje vis daugėja. Tačiau tiek pas mus, tiek Vakarų Europoje daugėja netipuoto A viruso. Vadinasi, nežinome, koks jis yra ir ar atitiks vakciną. Be to, palyginti su praėjusiais metais, šiemet žymiai daugiau tikro gripo nei kitų kvėpavimo takų infekcijų. Dėl to matome staiga išaugusį pakilimą, natūraliai yra daugiau sunkesnių atvejų“, – aiškino medikas.
 
Pašnekovo tvirtinimu, neretai epidemijos metu taip nutinka, kai gripo virusas, keliaudamas iš pietų į šiaurę, sugeba mutuoti. „Tad jei pradžioje vakcinoje esantys antikūnai labai tiko, vėliau jis mutuoja ir atitikimas būna daug mažesnis“, – sakė A.Laiškonis. Negana to, jis pastebėjo, kad Europoje jau fiksuojami ir pavieniai B viruso potipiai. „Klausimas, ar jie gripui įsibėgėjus netaps vyraujantys kaip ir pernai“, – svarstė jis.
 
Taupo žmonių sąskaita
Praėjusiais metais Lietuvoje užfiksuota 14 mirties atvejų nuo B tipo gripo viruso, kai trivalentė vakcina neturėjo jokios įtakos ligos prevencijai. Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas, ne kartą viešai suabejojęs Sveikatos apsaugos ministerijos nupirkta pigesne, bet nepakankamai veiksminga trivalente vakcina, kuri neapsaugo nuo B tipo gripo viruso, pridūrė, kad tokia situacija primena puotą maro metu ir yra amorali.
 
„Valstybė negali taupyti žmonių sąskaita, juo labiau kai efektyvi vakcina gali užkirsti kelią gripo komplikacijoms, sukeliančioms mirties atvejus. Dėl to esame susirūpinę visi: tiek politikai, dirbantys sveikatos apsaugos srityje, tiek gyventojai. Todėl gripo epidemijos kontekste nedovanotinas sveikatos apsaugos ministro Verygos bandymas melagingais pasisakymais pelnytis politinių dividendų“, – dėstė jis.
 

Nuo skiepų atbaido ir medikai

Gydytojas infektologas prof. habil. dr. Alvydas Laiškonis atkreipė dėmesį ir į pačių medikų abejingumą skiepams: „Mane visada labai stebina medikų skepticizmas dėl skiepų. Jie ne tik kad nepataria skiepytis, bet ir abejoja, atvirai sako, kad to nedaro. Ir žmogui užtenka to, kad ir jis to nedarytų. Štai Belgijoje jau pranešta, kad mirė dvi slaugytojos, užsikrėtusios gripu nuo slaugomų pacientų. Tai - rimtas įspėjimas.“

 
Pasak mediko, jei skiepijamasi kiekvienais metais, pasigamina atitinkami antikūnai, tad, nepaisant kokio potipio virusas įsisiautėja, jo eiga bus lengvesnė ir išvengta komplikacijų. Nepaisant to, kad dauguma gripo aukų – vyresnio amžiaus, gydytojas pabrėžė, kad teigti, jog šioje amžiaus grupėje sergamumo pakilimas būtų didžiausias, nebūtų tikslu. Jo pastebėjimu, tam įtakos turi skiepijimo apimtys, siekiantis net 20 proc. Gripas pavojingesnis tiems, kurie nesiskiepijo ir turi daug lydinčių lėtinių ligų.
 
Trikdo darbo ritmą 
Dėl gripo epidemijos stacionarinėse sveikatos priežiūros įstaigose ribojamas ligonių lankymus, rekomenduojama sumažinti planinių operacijų skaičių. Mokyklų administracija, atsižvelgdama į vaikų lankomumą dėl sergamumo ir galimybes užtikrinti kokybišką vaikų ugdymo procesą, gali priimti sprendimą suderinusi su steigėju dėl laikinos ugdymo veiklos nutraukimo atskirose ar visose klasėse.
Globos įstaigoms rekomenduojama atidėti globos namuose gyvenančių asmenų lankymus, užtikrinti patalpų vėdinimą, inventoriaus valymą ir plovimą drėgnu būdu, laikytis kitų higienos taisyklių.

 
Pavojinga infekcija retina kolektyvų gretas, stabdo organizacijų veiklą. Štai Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui teko atšaukinėti numatytus koncertus. „Gaila, bet praeitą savaitę teko atšaukti koncertą Panevėžyje, šią – Alytuje. Ypač šiemet sudėtinga, nes uždarėme salę remontui, tad daug koncertų suplanuoti kitų miestų kultūros centruose. Pastebime daugiau sergančiųjų ir kolektyve – tiek muzikantai, jų šeimos, tiek administracijos darbuotojai, tenka ieškoti, kuo pavaduoti“, – sakė Lietuvos nacionalinės filharmonijos direktorė  Rūta Prusevičienė.
 
Biuletenis – telefonu 
Kaip informavo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos departamento Sveikatos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Raminta Kudabienė, siekiant suvaldyti eilių srautus paskelbus gripo epidemiją prailginamas ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbo laikas.
Taip pat supaprastinta nedarbingumo lapelių išdavimo tvarka – pacientas gali paskambinti į registratūrą ir bus užregistruotas nuotolinei gydytojo konsultacijai. Tačiau po trijų dienų jis būtinai turi atvykti į įstaigą. „Gydytojas tik fiksuoja susirgimą ir patvirtinus, kad yra gripo simptomai, gali būti atgaline data išduotas nedarbingumas“, – pabrėžė šeimos gydytoja I.Juškienė.

 
Tarp kitko
Gripo epidemiją jau paskelbė aštuoniolika iš 60-ies savivaldybių. Praėjusią savaitę dėl gripo į ligoninę buvo paguldyti 252 žmonės, iš kurių – 32 vaikai iki 2 m., 113 vaikų 2–17 m. amžiaus grupėje ir 107 suaugusieji. Ligoninėje gydytos šešios nėščiosios. Intensyvios terapijos skyriuje gydoma 19 asmenų. Mažiausias sergamumas gripu registruotas Marijampolės administracinėje teritorijoje, didžiausias – Alytaus.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris