Farmacijos dienoje – LSMU studentų dėmesys vaistininko profesijai

www.lsveikata.lt
2019-04-09
Kovo pabaigoje LSMU Studentų Farmacininkų draugija surengė studentams ir farmacijos srities atstovams skirtą renginį „Farmacijos diena 2019“, kurio tema buvo „Vaistininkas ≠ pardavėjas“ ir kuris vyko moderniose Farmacijos fakulteto auditorijose bei laisvalaikio erdvėse.
Farmacijos dienoje – LSMU studentų dėmesys vaistininko profesijai

Šiemet dalyvių skaičius išties stulbinamas: 15 įmonių bei daugiau nei 400 dalyvių, tarp jų darbdavių, vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos, SAM Farmacijos departamento atstovai, dėstytojai ir gausus būrys studentų. Farmacijos sritis yra dinamiška, nuolat priimanti įvairius iššūkius, todėl Farmacijos diena - puiki proga studentams susipažinti su farmacijos sektoriaus naujovėmis bei užmegzti naudingus kontaktus su įmonių atstovais. Tai išskirtinė specialybė, leidžianti dirbti vaistinėje, vaistų didmeninio platinimo įmonėse, farmacijos pramonės įmonėse, farmacijos kompanijų atstovybėse, farmacijos tyrimus vykdančios laboratorijose, sveikatos sistemos įstaigose.
 

Renginį vainikavo studentų inicijuota diskusija: „Diplomas rankoje - kas toliau?“, moderuojant doc. Taurui Mekui. „Šis renginys parodo, kad jums rūpi ne tik, ką jūs darote šiandien, kokie egzaminai ar kontroliniai jus neramina, bet ir tai, ką veiksite, kai baigsite studijas, kas vyks farmacijos pasaulyje po 5 ar 10 metų.“ – teigė diskusiją atidariusi farmacijos fakulteto dekanė prof. Ramunė Morkūnienė. Kalbėdama susirinkusiems darbdaviams ir studentams dekanė pabrėžė, jog LSMU farmaciją baigusių jaunų specialistų įsidarbinimo rodikliai yra vieni aukščiausių Lietuvoje ir siekia 98,2 proc. (2017 metų duomenimis), tačiau jai neramu dėl mažėjančios farmacijos specialybės paklausos tarp abiturientų.
 
Diskusijos metu studentai išsakė problemas, kylančias Lietuvos farmacijos specialistams ir trukdančias atlikti savo tiesioginį darbą. Vienos iš jų - didelę įtaką vaistininkui gali daryti griežtas darbdavys ir jo reikalavimai siekiant pelno, gausūs pacientų srautai, nuolat besikeičiantys teisės aktai ir t.t. Studentai teiravosi, kaip tinklinėje vaistinėje išlaikyti pusiausvyrą tarp pardavimų ir  tiesioginio vaistininko darbo atlikimo. Studentai taip pat domėjosi kur ir kaip jaunas farmacijos specialistas gali realizuoti save už vaistinės ribų. Į sudėtingus klausimus atsakinėjo Farmacijos fakulteto vadovybė bei dėstytojai, Farmacijos profesinių sąjungų, Farmacijos departamento, „Lietuvos Metų Vaistininko“ klubo, įmonių ir vaistinių tinklų atstovai.
 
„Jūs esate pati pažeidžiamiausia grandis, labai norisi, jog iš anksto keltumėte šiuos klausimus“ – į būsimus kolegas kreipėsi Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Žydrūnas Mineikis. Studentai ypač aktyviai diskutavo ir išsakė savo nuomonę apie neseniai įsigaliojusias naujas pataisas, kurios leidžia tam tikrus nereceptinius vaistinius preparatus parduoti ne vaistinėse, naują kompensuojamų vaistų tvarką, studijų kainų augimą, vaistininkų atlyginimų stagnaciją. Į šiuos klausimus noriai atsakinėjo SAM Farmacijos departamento atstovės Rasa Balserienė ir Monika Girdvainytė.
 
Farmacijos studijų reikalavimai yra aukšti, tempas ir apimtis nemaži, nes jų bendras tikslas sveikas žmogus ir gyvenimo kokybė. Studentų Farmacininkų Draugijos organizuotas renginys parodo, jog būsimiems specialistams rūpi jų ateitis, galimybės ir perspektyvos, ir ypač - mūsų valstybės sveikatos apsaugos sistemos vizija ir ateities kryptys bei visuomenės požiūris į vaistininko profesiją. Gausiai susirinkusi auditorija, iškeltos opios problemos bei diskusija tarp įvairių farmacijos sektoriaus grandžių - pirmasis žingsnis pokyčių link.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris