Buvę pareigūnai jaučiasi užmiršti

Deimantė Gruodė
2019-05-30
„Panašų darbo stažą turinčių pareigūnų ir pagal darbo sutartį dirbusių tarnautojų pensijos gali skirtis kone dvigubai“, - sako Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) atstovas Saulius Džiautas, klausdamas, kada gi įšaldytas pareigūnų pensijų klausimas pajudės iš mirties taško.
Buvę pareigūnai jaučiasi užmiršti
Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo atstovai tikina, kad išėję į pensiją buvę pareigūnai vos galą su galu suduria.

Įstrigo ministerijoje
Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) atstovai pyksta, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) nesiima statutinių pareigūnų ir karių socialinių garantijų užtikrinimo klausimų.
 

„Atrodo, kad šios srities kuravimą pats laikas perduoti Vidaus reikalų ir Krašto apsaugos ministerijoms. Kitaip pajudėti iš mirties taško vargu ar pavyks. Į pabaigą eina jau treti šios Vyriausybės darbo metai, o SADM mums rašo, jog šiuo metu imasi „valstybinių pensijų sistemos sistemiško įvertinimo“ bei žada parengti pasiūlymus dėl šios sistemos tobulinimo. Tokį ministerijos atsakymą ir požiūrį gali pavadinti tik vienu žodžiu: cirkas! Įvertinimas galėjo ir turėjo būti padarytas per du mėnesius, na, gal pusmetį nuo Vyriausybės darbo pradžios. O praėjo jau treji tušti metai“, - piktinasi NPPSS tarybos narys Saulius Džiautas.

 
Pasak jo, matyt, norima nieko nedaryti ir palikti tokią sistemą, kokia dabar yra. „Pareigūnai vėl liks nei atgavę skolų, kurias dar valstybė turi grąžinti, ir su tomis pačiomis pensijomis, neindeksuojamomis, per infliaciją nuvertėjusiomis. Taip negali būti! Viena grupė buvusių tarnautojų išskirtinai užmiršta.

Reikalaujame, kad būtų imtasi Vyriausybės programoje užrašytų veiksmų, kad vis dėlto išjudintume iš mirties taško buvusių pareigūnų, atidavusių Lietuvai visą jaunystę ir sveikatą, pensijų klausimas“, - sako S.Džiautas.
 
Pensijos skirtingos
Pasak S.Džiauto, buvę pareigūnai gyvena labai skirtingai.
„Panašų darbo stažą turinčių pareigūnų ir pagal darbo sutartį dirbusių tarnautojų pensijos gali skirtis kone dvigubai. Buvusio policininko valstybinė pensija gali būti apie 190 eurų, o tarnautojo - 360 ar 380 eurų. Man atrodo, tokia situacija nėra normali“, - teigia NPPSS atstovas.
Jo žodžiais tariant, sovietmečiu išėjusieji į pensiją negauna net poros šimtų eurų.
„Europos šalyse tokių struktūrų pensijos sudaro apie pusę buvusio atlyginimo. Tad nereikia išradinėti dviračio, žiūrime į išsivysčiusias valstybes ir siekiame, kad bent ši pensija būtų ori ir galėtum iš jos išgyventi, o pareigūnai nebūtų taip užmiršti“, - sako S.Džiautas.
 

Pasak jo, dalis buvusių pareigūnų vos galą su galu suduria.
„Jei sveikatos nėra, už tą pensijėlę jie sunkiai verčiasi. Dar kol pajėgia dirbti, kiekvienas daro, ką išmano. Nesuklysiu sakydamas, kad norėdamas gauti priedą prie pensijos – jam draudžiama dirbti, nes išskaičiuojamas priedas, - ūkininkauja dukterų, sūnų vardais. Bet galimai slepia tarpines pajamas, kad vis dėlto gautų bent 160 eurų priedą prie pensijos. Visa tai sutvarkius, išgryninus pasitikėjimas valstybe padidėtų ir pajamos būtų ne „juodos“. Tokių pensijų gavėjų yra 21 tūkstantis“, - sako buvusių pareigūnų atstovas.
Būtent su pasiūlymu perduoti šios srities kuravimą VRM ir KAM pareigūnai ketina dar kartą kreiptis į Vyriausybės vadovus.

 
Komentaras
Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Algirdas Sysas:

- Mano nuomone, valstybinės pensijos – tarybinių laikų reliktas. Nes kitose šalyse tokių nėra. Valstybines pensijas, kurios nebuvo atstatytos, reikia grąžint ar didinti? Jeigu kalbame apie grąžinimą, aš kategoriškai prieš. Negalima dairytis atgal to, ko jau negrąžinsi. Tai yra Konstitucinio Teismo sprendimas. Tai yra valstybinė pensija: valstybė išgali – grąžino, negali – apie tai nekalba. Mano galva, žymiai geriau būtent didinti išmokas.
Žinau, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra paruošusi įstatymo projekto pataisą, kurią jau pateikė Vyriausybei svarstyti. Kitais metais numatoma grąžinti 25 procentus sumažintų pensijų. Manau, tai yra pats kvailiausias ir ydingiausias dalykas. Nematau šaltinių, iš kur gauti tam pinigų. Vadinasi, nuo kažko nugnybs trisdešimt šešis milijonus - tokią sumą matau įstatymo projekte. Verčiau tą sumą panaudotų išmokoms didinti.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris