„Brexit“ gali sujaukti ir universitetų planus

Aigustė Tavoraitė
2019-03-28
Nežinomieji „Brexit“ scenarijaus dėlionėje įnešė sumaišties ir į universitetų bendruomenę. Kol kas kyla daug klausimų: pavyks organizuoti studijų mainų programas, tarptautines praktikas? Nuogąstaujama, kad gali tekti kiek pristabdyti jau, atrodė, įprastu tapusį bendradarbiavimą.
„Brexit“ gali sujaukti ir universitetų planus
Manoma, kad galimo „Brexit“ pasekmes pajaus tiek studentai, tiek dėstytojai.

 
Apribos judėjimą
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto prorektorius studijoms prof. Kęstutis Petrikonis patvirtino, kad galimo „Brexit“ pasekmes pajaus tiek studentai, tiek dėstytojai.

 „Esame pakankamai tarptautiškas universitetas – beveik 15 procentų studentų per visas studijų programas ir pakopas sudaro užsieniečiai. Iš Jungtinės Karalystės studijuojančių yra keturiasdešimt penki. Šiuo metu pagal „Erasmus+“ programą į šią šalį išvažiavę yra 12 studentų ir penki dėstytojai, atvykęs yra vienas dėstytojas ir keturi studentai. Taigi išties susidurtume su problemomis. Aišku, dar kol kas daug nežinomųjų dėl stipendijų, dar bus Europos Komisijos sprendimai. Galimas apsunkintas keliavimas, klausimas dėl vizų pas mus studijuojantiesiems“, – vardijo prorektorius.
Anot jo, JK išstojimas iš ES bendrai atsilieptų visam tarptautiniam bendradarbiavimui.
 

„Tai yra ir kiti projektai, „Horizon“ programa. Darbai gal ir neužstrigs, bet neteksime turėtos judėjimo laisvės, kuri buvo, turės praeiti laiko, kol nusistovės nauji santykiai – bendradarbiavimo plėtimo, ryšių mezgimo. Turės kiek būti pristabdytas bendradarbiavimas, kuris jau atrodė toks įprastas. Ne veltui nestinga sumišimo dėl šio klausimo viešojoje erdvėje. Atrodo, netikėjome, kad šis laikas ateis, bet jis artėja ir reikės ieškoti sprendimų“, – kalbėjo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto prorektorius studijoms prof. Kęstutis Petrikonis.

 
Klausimas dėl tarptautinių praktikų
Savo ruožtu Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas (VU MF) informavo, jog „Erasmus+“ studentų mainų ar dvišalio bendradarbiavimo sutarčių su Jungtine Karalyste neturi: „Anglijoje taikomas Medicinos mokymo modelis nesutampa su Vilniaus universiteto pasirinkta ir daugelyje kitų Europos universitetų taikoma būsimų medikų rengimo programa. Šis skirtumas neleidžia vykdyti aktyvaus tarpvalstybinio bendradarbiavimo studijų srityje.“
Aktyvesnis judėjimas, kurį gali paveikti „Brexit“, pastebimas kalbant apie tarptautines praktikas. „Per 2018 metų buvo patvirtintos septynios Medicinos fakulteto studentų, kurie planuoja JK atlikti praktikas, paraiškos. Šiais metais tokių paraiškų dar nebuvo gauta. Panaši situacija ir su personalo mobilumu. Per šiuos akademinius metus buvo patvirtintos penkių darbuotojų paraiškos išvykti mokymosi vizitams į skirtingas JK medicinos institucijas“, – perdavė VU MF atstovė viešiesiems ryšiams Lina Kocienė. Iš Jungtinės Karalystės į Medicinos fakultetą studijų ar dėstymo vizitų nebuvo.
 
Brūkšnio neužbrauks

Kaip informavo Švietimo mainų paramos fondo Komunikacijos skyriaus vadovė Indrė Baltraitytė, jei mobilumas (t.y. mainų programos) ar kitos projektinės veiklos buvo pradėtos iki JK išstojant iš ES, bus leidžiama tą užbaigti, šią situaciją apibrėžiant kaip nenumatytas aplinkybes.
Tą patvirtino ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. „JK išstojimo iš ES be susitarimo atveju, siekdama apsaugoti programos „Erasmus+“ studentų mainų dalyvių interesus, Europos Sąjunga yra nusprendusi, kad visi asmenys, iki JK išstojimo iš ES pradėję veiklas pagal šią programą, galės jas užbaigti pagal šiuo metu galiojančias sąlygas“, – rašoma atsakyme.
„Ką tik Europos Komisija yra išleidusi išaiškinimą, kokiais atvejais kaip kas keistųsi, priklausomai nuo scenarijaus, kokia sutartimi būtų pasitraukta iš ES. Bet kol nėra galutinio „Brexit“ varianto, nėra ir galutinio sprendimo. Konkrečiai kalbant apie „Erasmus+“ programą, kiek suprantu, nebus iškart užbrauktas brūkšnys. Programos pratęsimo galimybės yra vienas iš derinamų sutarties punktų“, – ramino I.Baltraitytė.

 
Komentaras
BHR universiteto ligoninės NHS Trust konsultantas anesteziologijos ir intensyviosios terapijos srityje doc. Tomas Jovaiša, jau 12 metų organizuojantis rezidentų ilgalaikių stažuočių programą Londone:

- Ši daugiau nei dešimtmetį veikianti iniciatyva dėl „Brexit“ yra pakibusi šiokioje tokioje nežinioje, laukiame politinių sprendimų. Stažuočių programa, kurią mes vykdome, skiriasi tuo, kad atvažiavę gydytojai turi gauti pilną registraciją praktikuoti Jungtinėje Karalystėje, tai yra, kad galėtų ne tik pasivaikščioti po ligoninę, pažiūrėti, kaip atrodo, kaip dirbama, bet ir gydyti. Dabar neaišku, kokia bus specialistų registracija, ar bus leidimai dirbti. Jei po „Brexit“ specialistų registracijos reikalavimai keisis, tai gali nebevykti. Visos tokio tipo programos atsiranda po padidinamuoju stiklu.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris