Biuro darbuotojus slegia nežinia dėl rytojaus

Deimantė Gruodė
2019-06-20
Sakoma, gyvenk tarsi ši diena būtų paskutinė tavo gyvenime. Panašiai jaučiasi ir kardinalių permainų laukiantys Savižudybių prevencijos biuro darbuotojai, kurie guodžiasi, kad su jais niekas nesitaria ir neinformuoja dėl tolesnių veiksmų.
Biuro darbuotojus slegia nežinia dėl rytojaus
Sveikatos apsaugos ministerija šių metų balandį Vyriausybei pateikė įstatymų projektus. Jais numatomi pavaldžių įstaigų pertvarkymai, tarp kurių ir Valstybinio psichikos sveikatos centro, kurio padalinys yra Savižudybių prevencijos biuras, likvidavimas.

Gyvena nežinia 
 

„Vis dar esame Valstybiniame psichikos sveikatos centre ir neturime jokių žinių, kada mus uždarys. Liepos dvyliktą Seimui bus teikiamas įstatymų paketas, kuriame ir atsiras galimybė likviduoti šį centrą. Bet daugiau informacijos apie tai, kaip ir kada vyks procesas, neturime. Nežinojimas – baisiausias dalykas. Dabar veiklas planuojame taip, kad visus darbus baigtume sausio pirmąją“, - sako Savižudybių prevencijos biuro vedėjas Marius Strička.

 
Sveikatos apsaugos ministerija šių metų balandį Vyriausybei pateikė įstatymų projektus. Jais numatomi pavaldžių įstaigų pertvarkymai, tarp kurių ir Valstybinio psichikos sveikatos centro (VPSC), kurio padalinys yra Savižudybių prevencijos biuras, likvidavimas.
Tiesa, permainų verpetuose biuro vedėjas M.Strička pasidžiaugė turintis šaunią komandą: nors keli specialistai išėjo, prisijungė stiprūs naujokai.
„Jau atėjo nauji žmonės tuos darbus atlikti, kuriuos esame užsirašę ant lentos“, - sako vedėjas.
Ar nebijantis, kad reforma gali išgąsdinti naujus darbuotojus?

„Aišku, visąlaik žmonės gali išeiti, jei suras kur geriau. Nežinau, kaip bus lapkričio ar gruodžio mėnesį, jei situacija neišsispręs. Kai kalbame apie bet kokią įstaigą, nesvarbu, ar tai būtų Valstybinis psichikos sveikatos centras, ar atskirai Savižudybių prevencijos biuras, neaiškumas yra blogai“, - sako M.Strička.
 
Vargani atlyginimai
Šiuo metu biure dirba keturi darbuotojai.
„Pernai irgi buvome keturiese. Kadangi turime šešis etatus ir ne paslaptis - labai varganus atlyginimus, kiekvienas dirbame po pusantro etato. Tada ir finansiškai šiek tiek lengviau. Už pusantro etato su priedais susidaro šiek tiek daugiau nei aštuoni šimtai eurų į rankas“, - sako M.Strička.
Vedėjas prasitarė, jog darbuotojai greičiausiai ieško atsarginių variantų.
 
„Aš irgi mąstau, ką galėčiau daryti. Bet dabar yra tiek daug įdomios veiklos ir dar pakankamai laiko. Kaip sakoma, esu atviras pasiūlymams, bet aktyvių paieškos veiksmų dar nesiimu“, - nusijuokia M.Strička.
Pasak jo, tai nėra ta vieta, dėl kurios reikia įsikabinus dantimis ir nagais laikytis. Sako, labiausiai tenkina tie darbai, kuriuos atlieka, ir pokyčiai, kuriuos gali įgyvendinti.
„Kadangi savižudybių mažėja. Diegiame pagalbos grandinėlę. Pastebime, kad ir ligoninių, kurios sakydavo, jog nesulaukia savižudybės grėsmę patiriančių asmenų, kuriems reikėtų teikti psichoemocinę pagalbą, tik psichiatrinę, požiūris keičiasi. Tokie pokyčiai mus skatina dirbti. Ir finansiniai dalykai tampa ne tokie svarbūs“, - tikina M.Strička.
 
Galutinių sprendimų nėra
Skelbiama, kad likviduojant Valstybinį psichikos sveikatos centrą pagrindines funkcijas numatoma perduoti Sveikatos apsaugos ministerijai, o kai kurias psichikos sveikatos srities politikos įgyvendinimo funkcijas – SAM pavaldžioms įstaigoms. Kaip mus patikino ministerijos darbuotojai, dėl konkrečių funkcijų perdavimo dar nėra priimta galutinių sprendimų, šiuo metu svarstomos alternatyvos.

M.Strička negali pasakyti, kas pasikeistų, jei biuras atsidurtų po ministerijos stogu.
 
„Jei būtų suformuotos užduotys, galėtume jas įgyvendinti bet kur. Nesvarbu, ar būtume prie Sveikatos apsaugos ministerijos, ar prie Higienos instituto, ar prie Vyriausybės. Turbūt užduotys gali pasikeisti. Priklausytų nuo finansavimo, papildomų žmogiškųjų išteklių. Jei turime mažesnį finansavimą, mažiau žmogiškųjų išteklių, užduočių irgi galime vykdyti mažiau.
Tikrai nematome nei privalumų, nei trūkumų. Svarbiausia, kad būtų geri vadovai, kurie suprastų ir leistų mums, kaip specialistams, išsakyti savo nuomonę, ją gerbtų ir palaikytų.
Labai gaila, kad nežinome, kaip viskas toliau rutuliosis. Tad palinkėtume ir ministerijai, ir Vyriausybei sužinoti, ką nori padaryti“, - sako M.Strička.


SAM atsakymas
Sveikatos apsaugos ministro sudaryta darbo grupė, kurios narė yra laikinai einanti pareigas VPSC direktorė Aurelija Čepulytė, nuolat organizuoja susitikimus ir sprendžia pasiruošimo likvidavimo procesui klausimus. Darbo grupės susitikimų metu visa susijusi su numatomu likvidavimo procesu informacija yra pateikiama laikinai einančiai pareigas VPSC direktorei, kuri komunikuoja su darbuotojais. Taip pat apie likvidavimo procesą yra komunikuojama tiesiogiai su SAM Psichikos sveikatos skyriumi kassavaitinių susitikimų metu, siekiama įsiklausyti į VPSC keliamas problemas ir iššūkius vykstant šio proceso eigoje.
 
VPSC likvidavimo procesas formaliai nebus pradėtas, kol Seimas nepriims atitinkamų įstatymų pakeitimų. Vertiname Savižudybių prevencijos biuro darbuotojų sukauptą patirtį ir įdirbį šioje srityje ir siekiame, kad būtų priimti sprendimai dėl funkcijų perdavimo SAM pavaldžioms įstaigoms, leisiantys užtikrinti kompetentingiausių žmonių bei aktualių funkcijų išlaikymą bei sustiprinimą. Šiuo metu VPSC yra patvirtintos 28 pareigybės, tačiau ne visos jos yra užpildytos. Perduodant funkcijas, siekiama mažinti pareigybių skaičių ir iš sutaupytų lėšų padidinti dirbsiančių darbuotojų atlyginimus.

 
Tarp kitko
Pakibęs ore ir Respublikinis priklausomybės ligų centras, šiuo metu dirbantis su laikinuoju vadovu Emiliu Subata.
SAM gegužės 20 d. paskelbė viešą konkursą į Respublikinio priklausomybės ligų centro direktoriaus pareigas. Pretendentai dokumentus turėjo pateikti per 14 kalendorinių dienų nuo konkurso paskelbimo, t. y. iki birželio 3 d. įskaitytinai.
„Sulaukta ganėtinai didelio skaičiaus pretendentų (8), norinčių dalyvauti šiame viešame konkurse“, - informavo SAM atstovai ir pridūrė, kad šiuo metu yra rengiami dokumentai dėl konkurso komisijos sudarymo ir atrankos datos nustatymo.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris