Aurelijus Veryga: „Vadovų postuose kandidatų su šleifu nebus“

Evelina Machova
2019-02-25
Sveikatos sistema buksuoja vietoje. Žadėtų pokyčių nematyti - tik skambios kalbos. Tokį vertinimą girdime gana dažnai. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad sprendimai buvo paruošti laiku, bet koją jiems pakišo Prezidentės veto. Vis dėlto ministras įsitikinęs, jog pokyčių sulauksime, jei kolegos Seime padės. Tiesa, valdančiųjų gretos artėjant rinkimams retėja.
Aurelijus Veryga: „Vadovų postuose kandidatų su šleifu nebus“
„Būna situacijų, kai ligoninė - vienas didžiausių rajono darbdavių, - pasitelkiant vadovus ir darbuotojus, tampa įrankiu įtakai daryti. Tikiuosi, jog tai nėra vyraujanti tendencija“, - sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

- Po to, kai Seimo dauguma nepritarė sveikatos priežiūros sistemos pertvarkai, sakėte, kad daugiau analogiškų siūlymų neteiksite. Tai buvo akimirkos emocija ar vis dėlto nuleidote rankas ir reformos nebeplanuojate?  
- Esu gyvas žmogus, reaguoju į tai, kas vyksta. Buvo pikta, kad tiek laiko kalbėta: su kolegomis aiškinomės įmanomas rizikas, atrodo, išsiaiškinome, bet balsuojama buvo kitaip. Tad ir sureagavau emocionaliai. Bet tai nereiškia, kad dabar nieko nedarysiu.

- Ne kartą pabrėžėte, jog optimizuojant tinklą nė viena gydymo įstaiga nebus uždaryta. Dažnai pateikiate ir estų pavyzdį, tačiau jie gydymo įstaigų tinklą gerokai sumažino ligonines uždarydami. Kaip įsivaizduojate tinklo optimizavimą išlaikant dabar veikiančias gydymo įstaigas?
- Estai reformą įgyvendino Nepriklausomybės pradžioje. Tiesa, tuomet tinklas, paslaugos atrodė kitaip nei dabar. Mūsų atveju regionuose reikia daug integruotos slaugos, geriatrijos paslaugų ir jos neturi nutolti nuo gyventojų. Uždarinėti įstaigų nereikia. Ko galime pasimokyti iš estų ar airių? Kad optimizuodami jie sugrupuoja įstaigas ir jas sujungia į tinklą. Tam ir siūlomos regioninės tarybos, kurias sudarytų merai. Jie galėtų tartis dėl įstaigų jungimo į grupes. Teoriškai, žinoma, gali nutikti ir tokių istorijų kaip su Šaukėnų gerentopsichiatrijos ligonine, kuri užsidarė, nes neliko nė vieno gydytojo. Jei neklystu, dabar čia teikiamos globos paslaugos, bet tai - jau ne sveikatos priežiūros įstaiga. Sutinku, kad optimizuojant tinklą toks scenarijus įmanomas su labai mažomis gydymo įstaigomis. Bet ir jos gali rasti savo vietą. Tikslo sugriauti infrastruktūrą, į kurią investuoti pinigai, nėra.


- Iš principo visi kaip ir sutaria, jog sveikatos sistemos reforma reikalinga. Bet bendro sutarimo rasti nepavyksta. Po savivaldos rinkimų bus lengviau?
- Galbūt. Kandidatams nereikės stengtis pasirodyti ar spekuliuoti sveikatos sistemos klausimais. Vietos politikai bus išrinkti, santykinai ramūs ir užtikrinti, galbūt dėl to bus lengviau kalbėtis, bet tikrai ne su visais. Net ir dabar situacijos savivaldybėse skirtingos. Yra merų, kurie pritaria ligoninių jungimui, kiti gi priešinasi, sako: geriau slaugos ligoninė, bet kad tik nepriklausoma. Prievarta gydymo įstaigų nenacionalizuosime. Tai - nelogiška. Net ir dabar su keliomis įstaigomis, kurių steigėja - Sveikatos apsaugos ministerija, nėra paprasta tvarkytis. Įsivaizduokite, jei prie jų prisidėtų dar šešiasdešimt! Šiuo atveju svarbiausia suprasti, kad tikslas yra ne pastatas, o gyventojų sveikata. Manau, šiuos argumentus sugebėsime išdėstyti.

- Iš kur kyla ta baimė, kad, jei priklausysi ministerijai, gero nelauk: uždarys, langus užkals, o pacientus išveš į didmiesčius. Kuo taip prigąsdinote ir įstaigų, ir savivaldybių vadovus?
- Baimė keistoka. Didžiosios dalies įstaigų steigėjas - savivaldybė, paslaugos apmokamos iš PSDF biudžeto, bet prireikus investicijų infrastruktūrai, tos pačios savivaldybės atvyksta į ministeriją prašyti paramos iš investicijų programos ar ES. Dažnu atveju jos neturi lėšų infrastruktūrai gerinti, bet ligoninę nori turėti kaip brangų žaislą. Būna situacijų, kai ligoninė - vienas didžiausių rajono darbdavių, - pasitelkiant vadovus ir darbuotojus, tampa įrankiu įtakai daryti. Tikiuosi, jog tai nėra vyraujanti tendencija.

- Turite viziją, kokios sveikatos sistemos reikia?
- Yra pakankamai aiškūs rodikliai: turime per daug aktyvaus gydymo lovų, trūksta kai kurių paslaugų, pavyzdžiui, geriatrijos. Jungiant įstaigas aktyvaus gydymo lovos turi būti perskirstomos taip, kaip žmonėms reikia. Čia svarbus ne jų skaičius, o per kiek laiko pacientas gali pasiekti įstaigą ir gauti kokybiškas bei saugias paslaugas.
 

- Esate sveikatos ministras, kuris gali poste išbūti visą kadenciją. Kaip vertinate savo darbą?
- Pavyko įgyvendinti vaistų politiką, žinoma, vis dar lieka smulkių niuansų. Bet vertinant bendrai sutaupė tiek biudžetas, tiek ir gyventojai, o į Kompensuojamųjų vaistų sąrašą įtraukta daug naujų vaistų. Tai - vienas rimtesnių iššūkių, kuris ministrus dėl interesų grupių „pribaigdavo“. Kita rimta sritis - alkoholio, mitybos politika, pagalba priklausomiems žmonėms. Tai sritys, dėl kurių džiaugiuosi. Sunkiau sekasi su pirmine sveikatos priežiūra, bet turime ambiciją iki kadencijos pabaigos jai skirti dvidešimt procentų nuo bendro paslaugų finansavimo. O labiausiai skauda dėl vetuotų projektų. Manau, juos būtų galima taisyti, bet dabar tokiems sprendimams dėl rinkimų netinkamas laikas. Bet nesiruošiu nustoti dirbti. Jei Seimas padės, manau, judėsime pirmyn.

- Sakote, jei Seimas padės. Bet matant, kaip valdančiųjų gretos kasdien mažėja, vargu ar bus lengviau stumtis į priekį...
- Atvirai kalbėsimės ir iki šiol didžiąja dalimi atvejų susikalbame. Nėra paprasta tuos ketinimus aiškiai išdėstyti visuomenei. Todėl dabar susitinku su rajono gyventojais ir argumentuotai bandau išaiškinti, jog svarbiausia yra gyvybių gelbėjimas. Sunku ne tik dėl nubyrančių frakcijos narių, bet ir dėl to, kad paskleista daug tikrovės neatitinkančių dalykų, gąsdinimų.


- Pavyzdžiui, kokių?
- Kad sudarinėjami sąrašai, kurios gydymo įstaigos bus uždarytos, renkami gyventojų parašai ir kolegos politikai reaguoja į visuomenės nuomonę. Kuo labiau artėja rinkimai, tuo daugiau spekuliacijų. Socialiniuose tinkluose skaitau ir buvusių ministrų pasisakymus apie planą uždaryti ligoninę. Nors jo nėra. Į tai žiūriu kaip į neracionalų politikavimą. Ir dėl to šiek tiek apmaudu.

- Dar viena aktuali tema - gydymo įstaigų vadovų konkursai. Netyla kalbos, kad griežtinant atrankos kriterijus, nuostatus ima trūkti norinčiųjų pretenduoti į šias vietas. O regionuose ar rajonuose net labai sunku rasti pretendentų. Ar jūs pastebite tokias tendencijas?
- Sunku atsakyti, ar kas nors labai pasikeitė nuo ankstesnių konkursų. Bet pretendentų į skelbiamus konkursus yra. Žinoma, patys tam tikrą toną užduodame, sakydami, kad sistemai reikia skaidrių ir efektyvių žmonių. Garbės nedaro atvejai, kai teko atsisveikinti su kelių didelių įstaigų vadovais ne gražiausiomis aplinkybėmis. Norint skaidrumo, kad tokios korumpuotos istorijos nesikartotų, neatsitiktinai yra tiekiami siūlymai dėl vadovų kadencijų ribojimo ir nepriekaištingos reputacijos.
Man labai gaila, kad visuomenė sveikatos sistemą laiko viena korumpuočiausių, nors čia dirba atsidavę gydytojai, kurie ateina padėti, o ne pasirankioti pinigų. Tačiau tokios istorijos palieka savo šleifą. Todėl visi pretenduojantys turi suprasti, kad, jei paskui juos eina įtarimų šleifas, konkursuose dalyvauti nedera. Kiek tai priklauso nuo manęs, kaip ministro, tokių žmonių nesiruošiu skirti į gydymo įstaigos vadovus. 


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris