Atleiskite, bet receptą gausite rytoj

Aigustė Tavoraitė
2019-01-25
Nors stringanti e.sveikata spėjo tapti keiksmažodžiu tiek gydytojų, tiek pacientų lūpose, Sveikatos apsaugos ministerija užsimojo visiškai išginti popierinius receptus. Medikai pabrėžia, jog norint išrašyti elektroninį receptą tenka nueiti ilgą kelią, o kartais tai pavyksta padaryti tik kitą dieną. Ne visiems jų pakanka ir kantrybės kokybiškai pateikti paciento duomenis į bendrą saugyklą „debesyje“.
Atleiskite, bet receptą gausite rytoj
Milijonus surijusios e.sveikatos diegėjai trina rankomis – šiuo metu net 85 proc. visų kompensuojamųjų vaistų receptų yra išrašoma elektroniniu būdu.

Ragina pereiti prie elektroninių receptų
Milijonus surijusios e.sveikatos diegėjai trina rankomis – šiuo metu net 85 proc. visų kompensuojamųjų vaistų receptų yra išrašoma elektroniniu būdu. Tai laikoma didžiuliu progresu įgyvendinant šią sistemą. Tačiau, tvirtina ministerija, siekiant maksimaliai pasinaudoti naująja vaistų suderinamumo sistema, popierinių receptų turėtų mažėti sparčiau.
 
„Labai tikimės, kad jau netrukus visiškai pereisime prie elektroninių receptų. Tai bus ypač svarbu pradėjus veikti vaistų suderinamumo sistemai, kai elektroniniu būdu išrašomi vaistai automatiškai bus tikrinami, ar pacientui nesukels nepageidaujamų reakcijų skiriami ir jau vartojami vaistai kartu. Pusė Lietuvos gydytojų jau išrašo vien tik elektroninius receptus. Tad raginame ir kitus gydytojus, vis dar išrašančius ir popierinius receptus, kuo greičiau pereiti prie visų elektroninių“, – teigia sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.
 

Sistema vis dar stringa
Šeimos gydytoja, Medikų sąjūdžio tarybos narė Jurga Dūdienė sutinka, kad iš esmės gydytojai nesipriešina dėl e.sveikatos: „Tai tikrai palengvina darbą. Pavyzdžiui, galima lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams vaistus išrašyti pusei metų ir ypač dabar, gripo sezonu, jiems nereikia dažnai vaikščioti pas gydytojus, ką anksčiau versdavo daryti popieriniai receptai. Įstaigoje, kurioje dirbu, lieka tik vienas kitas popierinis receptas tiems vaistams, kurie rečiau naudojami.“
Tik yra vienas BET... Gydytojai vis dar neretai įstringa besisukančiame ratuke laukdami, kol užsikraus sistema. Taip tik prarandamas brangus laikas, o pacientų eilė už durų nesutrumpėja.
 

„Sistema kol kas dar neveikia efektyviai, tad tenka nusivilti ir sakyti žmogui: „Žinot, negaliu išrašyti e.recepto“. O pacientai jau būna neatsinešę kompensuojamųjų vaistų knygelių, tada tenka atsiprašyti, sakyti, kad lauktų iki vakaro arba kad išrašysim e.receptą kitą dieną. Tokių situacijų vis dar pasitaiko. Tad visiškai prie elektroninių receptų būtų galima pereiti tik su sąlyga, jei sistema veiks nepriekaištingai, serveriai bus galingesni. Taip, ne tik medicinos srityje pasitaiko, kad kompiuteriai, sistemos „lūžta“. Bet tuomet turėtų išlikti galimybė išrašyti popierinį receptą, nes kitu atveju žmogus liks be jokio – nei popierinio, nei elektroninio – recepto“, – dėstė šeimos gydytoja, Medikų sąjūdžio tarybos narė Jurga Dūdienė.

 
Ji pridūrė, jog kai dėl siūlymo pereiti prie e.sistemos Latvijoje prieš porą metų ėmė streikuoti šeimos gydytojai – bandant susitarti viena pagrindinių jų sąlygų buvo, kad ši sistema turi veikti nepriekaištingai. „Gal mes, lietuviai, esame labiau kantrūs. O gal mažiau protingi, kad to iš valdžios neišsireikalavome...“ – svarstė J.Dūdienė.
 
Lieka nepatogiu įrankiu
Gydytoja pabrėžė, kad e.sveikata neturi apsibrėžti vien e.receptu. „Kad ji, tai yra apsikeitimas duomenimis veiktų kaip reikiant, turi būti iki minimumo sumažinta apkrova. Kiek dabar turi parašų padėti, kad sutvarkytum paciento e.kortelę? Tą daug paprasčiau popieriuje surašyti ranka.
Be to, retas gydytojas, dirbdamas su e.receptais, turi slaugytojo pagalbą. Tad kol kas tai yra nepatogus įrankis ir kai kurie gydytojai net nesivargina pereiti visų tų žingsnių, kad kokybiškai pateiktų duomenis į bendrą saugyklą „debesyje“, kuriuos vėliau galėtų matyti kiti kolegos. Džiugu, kad komercines informacines sistemas įsigijusių įstaigų darbuotojams su tokia sistema dirbti – vienas malonumas. O dėl e.sveikatos buvo daug piaro, investicijų. Tačiau dar yra daug taisytinų dalykų, kad informacinė sistema padėtų, o ne trukdytų dirbti“, – sakė J.Dūdienė.
 

Tenka grįžti taisyti
„Nesąmonė! – taip ministerijos siūlymus išgirdusi sureagavo Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė. – Pirmiausia reikia sutvarkyti, kad šimtu procentu veiktų dabartinė sistema, o tada siekti, kad būtų elektroninių receptų išrašoma šimtu procentų. Kaži ar visose gydymo įstaigose pradėjo rašyti e.receptus. O ten, kur tai daroma, būna įvairių sistemos strigimų. Todėl žmonės eidami pas gydytoją nešasi ir kompensuojamųjų vaistų knygelę. Yra ir pačiai tekę susidurti, kai du receptus išrašo, o trečio, ketvirto jau nebegali. Ir vaistų sąrašai dabar vis keičiami, nespėja įvesti jų į sistemas, nerodo gydytojams. Tokie žaidimai gali išvesti iš kantrybės.“
 
Anot pašnekovės, problema yra ta, kad pacientas nemato, ką gydytojas jam tiksliai išrašė. „Atrodo, kalbėjo, kad išrašys tą ir tą, o nuėjus į vaistinę vaistus duoda ne šešiems, o tik trims mėnesiams. Jei nori, kad jie nepradingtų, turi vėl grįžti pas gydytoją. Čia atsiliepia kiekviena klaidelė. Pavyzdžiui, diagnostinių juostelių išrašoma keturiems mėnesiams, bet pats jų skaičius tik dviem. Taigi pagal tokį receptą tu pasiimsi juostelių tik dviem mėnesiams, o sistemoje bus pažymėta kaip keturi. Tad visokių situacijų būna, daug kas priklauso ir nuo vaistininkų geranoriškumo. Pastebiu, kaip vyresniems gydytojams tą e.receptą ir išrašyti sunkiau“, – kalbėjo pacientų atstovė. „Pradžia e.sistemos yra nebloga, bet nereikia skubėti sau dėti pliusiukų prieš rinkimus“, – pridūrė ji.
 

Iššūkiams pasiruošusi?
Kaip informavo sveikatos apsaugos ministro patarėja ryšiams su visuomene Lina Bušinskaitė-Šriubėnė, yra ruošiamasi užtikrinti sklandžią e.sistemos veiklą.  „SAM ir e.sveikatos administratorius – Registrų centras – šios sistemos stiprybes ir trūkumus žino, tad tokie dalykai, t.y. galimi strigimai, yra apgalvoti ir yra modeliuojamos galimos situacijos, kaip reikėtų elgtis, jei taip nutiktų“, – tvirtinama atsakyme.

 
Komentaras
Lietuvos farmacijos sąjungos prezidentas Eduardas Tarasevičius:

- Projektas yra geras, tik jo kokybė kol kas šlubuojanti. Jei sistema veiks normaliai, tai nieko neįprasto čia nėra, jokio prieštaravimo iš mūsų pusės. Jau nemažai laiko praėjo, vaistinės įprato prie to, yra pasiruošusios, taip pagreitinamas darbas. Tik svarbu, kad atsakingi asmenys, technikai pašalintų trūkumus ir užtikrintų sklandų sistemos darbą. Lankėmės prieš keletą metų Estijoje, bendravome su vaistininkais, jie buvo labai patenkinti, pas juos sistema veikianti beveik be trukdžių. Popieriniai receptai naudojami tik išimtiniais atvejais. Tai buvo proga pasimokyti, bet Lietuvoje viskas daroma neatsižvelgus net į kaimynų patirtį.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris