Ateitis be gimdos kaklelio vėžio: ar tai įmanoma?

www.lsveikata.lt
2019-01-21
Gimdos kaklelio vėžys kasmet paliečia 530 tūkst. moterų pasaulyje ir dažniausiai pražudo beveik pusę jų. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) išsikėlė tikslą daryti viską, kad šie skaičiai drastiškai sumažėtų ir kiekviena mergaitė pasaulyje būtų apsaugota nuo gimdos kaklelio vėžio.
Ateitis be gimdos kaklelio vėžio: ar tai įmanoma?
Lietuvoje sergamumas gimdos kaklelio vėžiu vis dar yra vienas didžiausių visoje Europoje, remiantis oficialiais 2018 metų duomenimis, sergamumas buvo 431 atvejis per metus, mirtingumas – 209 atvejai per metus.

Už revoliucinį atradimą, kad gimdos kaklelio vėžį sukelia Žmogaus papilomos virusas (ŽPV), 2008 m. vokiečių virusologui Harald zur Hausenui buvo paskirta Nobelio premija fiziologijos ir medicinos srityje.
Šis atradimas sukėlė perversmą gimdos kaklelio vėžio prevencijoje ir šiandien skiepai nuo ŽPV gali padėti išvengti šios onkologinės ligos. PSO paskelbė apie galimą globalų gimdos kaklelio vėžio eliminavimą ir iškėlė tikslą visoms šalims, kad kiekviena mergaitė pasaulyje būtų paskiepyta, o kiekviena moteris virš 30 metų – ištirta ir gydoma dėl ikivėžinių ligų.
2008 m. vakcina pradėjus skiepyti moteris Jungtinėje Karalystėje, per 8 metus stebimas vakcinoje esančių ŽPV tipų paplitimo sumažėjimas 80 proc. skiepytų moterų tarpe lyginant su neskiepytomis. Panašūs rezultatai stebimi Švedijoje, Olandijoje, Škotijoje ir kitose šalyse.

JAV 1999-2015 m. laikotarpiu stebimas gimdos kaklelio vėžio atvejų skaičiaus mažėjimas tarp 15-20 m. amžiaus moterų – 7,7 proc., o 21-24 m. amžiaus – 5,1 proc.
 

„Medicinos inovacijos ir progresas padėjo eliminuoti raupus, dabar atėjo eilė gimdos kaklelio vėžiui. Šiandien tam turime visas galimybes. Lietuva, kaip ir kitos šalys, palaiko tokią PSO iniciatyvą. Nuo 2016 m. skiepai nuo ŽPV mūsų šalyje kompensuojami visoms 11 metų mergaitėms, todėl reikia sekti pažangių šalių pavyzdžiu ir pasirūpinti, kad kiekviena jų būtų paskiepyta“, – sako Agnė Gaižauskienė, Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos (IFPA) direktorė.

 
Šiandien Lietuvoje moterims ir mergaitėms jau yra galimybė pasirinkti vieną iš trijų vakcinų. Į kompensuojamo amžiaus grupę nepatenkančioms merginoms gydytoja prof. Žana Bumbulienė rekomenduoja rinktis tą vakciną, kuri gali užtikrinti didžiausią apsaugą.
„Renkantis nekompensuojamą vakciną reikia pasidomėti, nuo kokių ŽPV tipų skiepas apsaugo, kadangi jų apsaugos apimtys skiriasi. Ketinant investuoti į savo arba dukros sveikatą, reikėtų rinktis didžiausias apsaugos galimybes turinčią vakciną, kuri ateityje padės išvengti ne tik gimdos kaklelio vėžio, bet ir kitų ligų“, – tikina prof. Ž.Bumbulienė.
 
Medikės teigimu, efektyviausia skiepyti mergaites nuo 9 iki 13 metų, nes tada yra geriausias imuninis atsakas, todėl užtenka dviejų skiepų dozių ir yra užtikrinama apsauga nuo ŽPV iki pirmųjų lytinių santykių.

ŽPV sukeliami pokyčiai vystosi tik po ilgalaikio viruso buvimo organizme, todėl paskiepijus mergaitę ankstyvame amžiuje, ją galima apsaugoti nuo ligų, kurios galėtų būti diagnozuojamos ir po 20 metų.
 

„Siekiant eliminuoti gimdos kaklelio vėžį, ir vyresnio amžiaus moterims yra labai svarbu ne tik išsitirti, bet ir pasiskiepyti nuo ŽPV, kadangi vakcina apsaugo nuo viruso tipų, kurių dar neturėjote bei pakartotino užsikrėtimo“, – sako prof. Žana Bumbulienė.

 
Lietuvoje sergamumas gimdos kaklelio vėžiu vis dar yra vienas didžiausių visoje Europoje, remiantis oficialiais 2018 metų duomenimis, sergamumas buvo 431 atvejis per metus, mirtingumas – 209 atvejai per metus. Todėl siekiant sumažinti šios ligos atvejų skaičių ir prisidėti prie PSO iškeltų tikslų įgyvendinimo, prevencija yra labai svarbi.

 
Apie Inovatyvios farmacijos pramonės asociaciją (IFPA) 
Inovatyvios farmacijos pramonės asociacija (IFPA) veiklą pradėjo 1997 m. spalį. Šiuo metu IFPA priklauso 17 narių – inovatyvių farmacijos kompanijų ir jų atstovybių, registruotų Lietuvoje. Tai bendrovės, kuriančios naujus, patentinius vaistus ir propaguojančios etinius veiklos principus. 2017 m. IFPA narės investavo 41,4 mln. eurų, kurie buvo skirti klinikiniams tyrimams, socialiniams projektams ir edukacijai bei mokesčiams Lietuvoje. Nuo 2004 m. IFPA yra Europos farmacijos pramonės ir asociacijų federacijos (EFPIA - European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) narė.
Plačiau apie asociaciją: www.ifpa.lt
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris