2018 metų įvykių apžvalga: nuo eglutės iki eglutės

Evelina Machova
2019-01-03
Praėjusieji metai prasidėjo medikų mitingu ir žygiu į Vilniaus oro uostą, o baigėsi mokytoju streiku. Medikai sako iš mokytojų išmokę, kaip kovoti už save. Džiugesio metų įvykiuose būta nedaug. Dominuoja prasižengę vadovai, ministerijos rengti konkursų, po kurių laimėjusieji taip ir nepradėjo eiti pareigų. Daug kalbų apie reikalingas sveikatos sistemos reformas, kurios paskutinę akimirką vis atidedamos. Panašu, kad ir šiais metais įvykių netrūks. Tik kaži ar džiaugsmo padaugės?
2018 metų įvykių apžvalga: nuo eglutės iki eglutės

Sausis
Metai prasidėjo medikų mitingu.
 Valdantieji nesitikėjo, kad medikai išeis į gatves. Jie juk inteligentai, davę Hipokrato priesaiką, ir už gerovę nekovos tokiomis priemonės. Tiesiog pakentės kaip daugelį metų iki tol. Bet sausio 4 d. rezidentai, jaunieji gydytojai, medikai susikrovę lagaminus nužygiavo Vilniaus oro uosto link. Mitingo tikslas – atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į Lietuvos medikų bei sveikatos priežiūros darbuotojų masinę emigraciją dėl socialinių ir ekonominių priežasčių. Politikai vieningai tvirtino, jog jaunoji medikų karta reikalinga - be jos medicinos sektorius žlugs. Bet kalbai pasisukus, pavyzdžiui, apie atlyginimus, pritildavo, o balsuojant Seimo salėje kažkaip susimaišydavo mygtukai. Visko juk pasitaiko... Sveikatos apsaugos ministras tuomet tvirtino negalintis pripiešti pinigų, kad būtų patenkinti visi visų poreikiai.



Naujus metus pradėjo ir atsinaujinusi Sveikatos apsaugos ministro komanda. Viceministrę Aušrą Motiejūnienę Bilotienę pakeitė inžinieriaus – ekonomisto diplomą turintis Algirdas Šešelgis, o Gintarę Šakalytę – šeimos gydytoja dirbusi Lina Jaruševičienė. 

 
Vasaris
Ministras Aurelijus Veryga inicijuoja iki tol nematytą akciją – patikrinti, ką ligoninėje valgo pacientai.
 Mobili ekspertų komanda neįspėjusi važinėjo po gydymo įstaigas ir ragavo, kokiais kulinariniais šedevrais maitinami susirgusieji. A.Veryga tikino, kad akcijos tikslas – ne bausti, o viešinti problemas bei patarti ir padėti gydymo įstaigoms jas spręsti. Akcijos metu ligoninių personalas, pacientai ir jų artimieji buvo kviesti būti pilietiški ir pranešti apie pastebėtas negeroves bei ligoninių maisto trūkumus. Pirmuoju ministerijos „taikiniu“ pasirinkta Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė.

Vasarį smūgio sulaukia ir Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos. Teisėsauga pranešė atliekanti tyrimą dėl galimos stambaus masto korupcijos gydymo įstaigoje. Sulaikomas generalinis direktorius prof. Kęstutis Strupas ir ligoninės Informatikos ir plėtros centro direktorius Romualdas Kizlaitis. Bendrame STT ir prokuratūros pranešime teigiama, kad tyrimas vyksta dėl galimo piktnaudžiavimo ir stambaus masto kyšininkavimo bei papirkimo, Santaros klinikose organizuojant viešuosius pirkimus.


Kovas
Penkioliktą kartą nugriaudėjo konkurso „Metų vadovas“ laureatų pagerbimo vakaras.
 Iškilmingame vakare išdalintos septynios nominacijos.

Už gyvenimo nuopelnus apdovanoti Jūratė ir Česlovas Norvaišos. „Metų vadovas 2017“ - Antakalnio poliklinikos direktorius Evaldas Navickas. „Metų strategas 2017“ - Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša. „Metų administratorius 2017“ - Šiaulių centro poliklinikos direktorius Mindaugas Maželis. „Metų proveržis 2017“ - Šiaulių ilgalaikio gydymo ir reabilitacijos centro direktorė Inga Tamosinaitė. „Profesijos autoritetas 2017“ - Klaipėdos jūrininkų ligoninės Anesteziologijos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Nerijus Klimas. „Kylanti žvaigždė 2017“ - Santaros klinikų gydytojas anesteziologas-reanimatologas Ernestas Gaižauskas.



Tačiau šventė truko tik vieną dieną, po to viskas stojo į įprastas vėžias.
Nuo pareigų nušalintą Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų generalinį direktorių prof. Kęstutį Strupą užgriuvo nemalonumui dėl dukrai padovanoto, bet nedeklaruoto nekilnojamojo turto. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pradėjo tyrimą dėl jo ir jo sutuoktinės Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojos – Silvijos Strupienės elgesio. Tiesa, įtarimai piktnaudžiavimu nesutrukdė prof. K.Strupui laimėti konkurso į naujas vadovaujamas pareigas Santaros klinikose.

Paaiškėjo šimtatūkstantinė afera, kurią prasuko Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos buhalterė. Tiesa, ilgamečiai sąjungos vadovai apie buhalterės aferą nieko neįtarė, mat visus finansus tvarkė ji, o jie ja pasitikėjo. „Visiems pasakėme: baikime pasitikėti buhalteriais!“ – tuomet sakė buvęs Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos Tarybos pirmininkas Edmundas Baltakis.


Balandis
Mėnuo, kai paaiškėjo sveikatos sistemos „ekspertas“.
 Dokumentinių filmų režisierius Daumantas Liekis Facebooke pasidalijo filmuota medžiaga, kurioje Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas itin neigiamai atsiliepia apie narkotikus vartojančius ir ŽIV infekuotus žmones. Tokiais pasisakymais S.Čaplinskas patarinėjo sveikatos apsaugos viceministrui Algirdui Šešelgiui. Pokalbyje dalyvavusiai merginai uždavė klausimą, kokia poza mylėdamasi ji paskutinį kartą patyrė orgazmą. Po šio įvykio ministras ragino ministerijai pavaldžios įstaigos vadovą pasielgti vyriškai, bet S.Čaplinskas po kilusio skandalo apsirgo ir... vadovo kėdę išsaugojo.

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai sulaiko Nacionalinio kraujo centro vadovę Joaną Bikulčienę. Jai pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba, ji suimta dviem savaitėms. Tiesa, tyrimą iniciavo pati ministerija. Šioje istorijoje dar ir šiandien nepadėti taškai.

Būta ir gerų naujienų. Seimo Sveikatos reikalų komitetą ištiko nušvitimas: gydymo paslaugos - nuostolingos, nes įkainiai neatitinka realybės. „Iš principo reikia pripažinti faktą, kad visos paslaugos mūsų sistemoje yra nuostolingos, nes paslaugų įkainis iš tikrųjų yra menamas, o ne realus. Gal būtų laikas realiai įvertinti, kiek kainuoja paslaugos ir ką galima suteikti už tokius įkainius, kurie yra numatyti“, - sakė Seimo narys Darius Kaminskas.

Medikai vėl išeina į gatves, nors atlyginiams didinti iš rezervo fondo skirta 100 mln. eurų. Medikai tvirtina, kad viena finansinė injekcija be ateities strategijos nieko neišspręs.



 
Gegužė
Valstybinė ligonių kasa nurodo, kad asmens sveikatos priežiūros paslaugų bazinės kainos padidintos ne mažiau kaip 10 procentų. Savo ruožtu medikų atlyginimai turi didėti 20 procentų.
 Klausimas, kaip gaunant tik pusę reikiamo finansavimo pakelti atlyginimus?
 
Paskelbiama ir visiems žinota tiesa. Susisiekimo ministras Rokas Masiulis sako, kad Registrų centro rengti  elektroninės sveikatos sistemos kūrimo konkursai atskleidžia sistemines ydas, kai dėl glaudžių viešojo ir privataus sektoriaus ryšių pirkimai vyksta be realios konkurencijos.  
E. sveikatos sistemos kūrimo auditas parodė, kad sistema buvo kuriama neskaidriai, o rangovus pasamdęs Registrų centras neužtikrino pakankamos jų priežiūros. Be to, auditoriams abejonių sukėlė įtartini susitarimai su rangovais ir papildomų paslaugų pirkimas. Bet kaltųjų nėra.

Dėl piktnaudžiavimo išteisintas buvęs Valstybinės ligonių kasos vadovas Algis Sasnauskas grąžinamas į pareigas. Kyla chaosas, nes į darbą lyg niekur nieko vaikšto du vadovai - buvęs įstaigos direktorius A.Sasnauskas, kurį teismas įpareigojo skubiai grąžinti į vadovo pareigas, ir prieš metus rugsėjį konkursą laimėjusi Jūratė Sabalienė. O Sveikatos apsaugos misterija dar lūkuriuoja STT pažymos, ar gali A.Sasnauskas eiti pareigas.

Darbai vietoje nestovi: sveikatos apsaugos ministras skelbia naują akciją – pasidalink algalapiu. A.Veryga skatino medikus netylėti ir aktyviai dalintis informacija, kaip keliamos jų algos, siunčiant ministerijai nuasmenintus algalapius.


Birželis
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga sako, kad yra parengtas gydymo įstaigų, kurias palies optimizavimas, juodraštinis sąrašas. Tiesa, jis – už devynių užraktų, kad „nekiltų pykčių“. „Žinau, kokių atsakymų norite, bet šiandien jų pateikti negaliu“, - į klausimus dėl gydymo įstaigų optimizavimo tarptautinės konferencijos „Lietuvos sveikatos sistemos efektyvumas ir tvarumas“ metu atsakinėjo ministras A.Veryga. Tiesa, paminėjo faktą, kad šaliai visiškai užtektų 41 ligoninės vietoj dabar esančių 66.



Prasideda ir gydymo įstaigų vadovų konkursų maratonas. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų generalinio direktoriaus konkursą laimėjo profesorius Renaldas Jurkevičius. Jis klinikoms vadovavo ir pastaruosius penkerius metus.

Į Maltą išvykusi Lietuvos medikų krepšinio komanda iškovojo auksą.


Liepa
Seimas priėmė ministro A.Verygos teiktus struktūrinės reformos sveikatos srityje įstatymų pakeitimų projektus. Šios reformos tikslas – didinti pacientams gydymo paslaugų kokybę ir jų prieinamumą pertvarkant sveikatos priežiūros įstaigų tinklą šalyje. Tad buvo sudarytos teisinės prielaidos dabartiniam sveikatos priežiūros tinklui optimizuoti, nustatyti skaidrų ir efektyvų šių gydymo įstaigų valdymo modelį, finansavimą, užtikrinti nepriekaištingą jų vadovų reputaciją. Taip pat regionai buvo įtraukti į sveikatinimo veiklos planavimą, tam steigiant Sveikatinimo veiklos paslaugų valdymo regionines tarybas. Savo ruožtu opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai kreipėsi į Konstitucinį Teismą dėl gydymo įstaigų pertvarkos, ministrui leidžiančios spręsti dėl tinklo. Dvi savaites svarsčiusi prezidentė pataisas vetavo, o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis teigė, jog kolegoms Seime rudenį siūlys atmesti prezidentės veto.

Pasibaigus kadencijai atleidžiamas vos prieš kelias savaites į darbą grąžintas A.Sasnauskas. 
Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės vadovo konkursą laimi prof. Arūnas Germanavičius, o Radviliškyje prasideda teismo procesas – buvusi Radviliškio ligoninės direktorė Danutė Povelauskienė prieš Radviliškio rajono savivaldybę dėl neskaidraus ligoninės vadovo konkurso.
 

Sveikatos apsaugos ministerija skelbia pakartotinį konkursą į Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovo pareigas, mat pirmosios atrankos metu kandidatams nepavyko surinkti minimalaus balų skaičiaus. Klausiat, kas ten dalyvavo? Tikrai įdomu - lūzeriai ar tiesiog nepalankūs. VšĮ Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės vadovo konkursą laimi dr. Jelena Kutkauskienė, vadovavusi VšĮ Karoliniškių poliklinikai.
Įsigalioja ir naujas Kompensuojamųjų vaistų kainynas. Nors Sveikatos apsaugos ministerija tikina, jog vaistų kainos mažėja, gamintojai ir pacientų organizacijos svarsto, kad tai bus tik trumpalaikis efektas. Mat Kompensuojamųjų vaistų sąrašas traukiasi, vadinasi, traukiasi ir konkurencija.
Pristačius pirmuosius stojamųjų į aukštąsias mokyklas rezultatus, medicinos studijos lieka vienos populiariausių.


Rugpjūtis
VšĮ Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovo konkursą laimėjo Arvydas Skorupskas. Pakartotinį Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovo konkursą laimi Remigijus Mažeika.

Buvusi Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė tapo Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininke. Pasak naujosios vadovės, spręstinų klausimų, susijusių su farmacijos sektoriumi, yra nemažai. Ji teigė tikinti, kad savo patirtimi prisidėti prie teisės aktų tobulinimo.
Įvykiu nedaug, mat atostogų metas.

 
Rugsėjis
Vilniaus universiteto profesoriui Virginijui Šikšniui ir dar šešiems pasaulio mokslininkams Osle, Norvegijoje, įteiktos elitinėmis laikomos Kavli premijos, aukso medaliai ir pagerbimo raštai. 1 mln. JAV dolerių vertės premijos paskirstytos už išskirtinius pasiekimus nanomokslų, astrofizikos ir neuromokslų srityse.

Šventė! Savaitraštis „Lietuvos sveikata“ švenčia 25 metų gimtadienį. Ta proga draugams, gydytojams, slaugytojoms nusprendėme dovanoti skaitymo džiaugsmą ir dėžutę saldainių... Tačiau akyla korupcijos priežiūros viršininkė daktarams liepė saldainius grąžinti. Nė nesapnavom, kad devynių saldainių dėžutė bus palaikyta didžiuliu kyšiu...



Respublikinei Vilniaus universitetinei ligoninei vadovaujančio Algimanto Pamernecko kadencijai einant į pabaigą, šis laimėjo konkursą į tos pačios ligoninės skyriaus vadovo pareigas. Toks įdomesnis atvejis. Tiesa, dr. J.Kutkauskienė taip ir nestojo prie ligoninės vairo.
O Lietuvos medikai ir odontologai triumfavo Maltoje vykusiame Pasaulio medikų teniso čempionate.


Spalis
Ministras A.Veryga Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovo konkursą laimėjusio Arvydo Skorupsko nepaskyrė į pareigas. „Toks sprendimas priimtas remiantis mus pasiekusia informacija – tiek iš specialiųjų tarnybų, tiek iš sveikatos sistemos institucijų, tiek viešoje erdvėje, kurioje nurodoma, jog ankstesnė jo veikla gali trukdyti skaidriai ir tinkamai atlikti gydymo įstaigos vadovo pareigas“, –Facebooko paskyroje pranešė ministras.
 
SAM skelbia, kad nuo šiol susidūrus su korupcija sveikatos priežiūros įstaigose tiek gydytojai, tiek pacientai gali skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. Pasak tuometinės Sveikatos apsaugos ministerijos patarėjos korupcijos klausimais mokslų daktarės Nendrės Černiauskienės, tokiu būdu siekiama suteikti galimybę visiems žmonėms paprastesniu būdu pranešti apie pastebėtas korupcijos apraiškas. 
 
Nacionalinis kraujo centras ir Vilniaus universitetas pasirašė bendradarbiavimo sutartį ir ateityje viliamasi, jog fakulteto studentai taps neatlygintinos kraujo donorystės idėjų skleidimo ambasadoriai tarp studijuojančiųjų ne mediciną.
 
Gera žinia - Vyriausybė palaimina Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą, kuris turėtų siekti daugiau nei 2 milijardus eurų, arba beveik 17 proc. (296 mln. eurų) daugiau, nei numatyta 2018. Anot premjero Sauliaus Skvernelio, finansavimas sveikatos apsaugai išaugo daugiausiai. O vos po kelių dienų pranešama, kad premjerui atlikta regos korekcijos procedūra.

Lapkritis
Toks liūdnesnis mėnuo. 
Anapilin išeina viena žymiausių Lietuvos onkologijos mokslo atstovių, gerai žinoma ir tarptautinėje erdvėje, profesorė Laima Liudvika Griciūtė.
 
Iš Valstybės kontrolės audito paaiškėja „neįtikėtini“ dalykai. Pirmas įdomus faktas, apie kurį kalbama ne vienerius metus, - 1,2 mlrd. eurų už asmens sveikatos priežiūros paslaugas apmokėta ne objektyviomis sąnaudomis grįstomis kainomis. Suprask, paslaugų įkainiai nukabinti iš dangaus. Antras įdomus faktas, kad Privalomąjį sveikatos draudimo fondą administruoti turėtų vienas juridinis asmuo, o ne šeši kaip dabar. Taigi pakaktų vienos Valstybinės ligonių kasos, be penkių teritorinių.
 
Ministerija giriasi, kad per reorganizaciją jos padalinių skaičius sumažintas nuo 34 iki 25, o esamų pareigybių skaičius sumažėjo nuo 235 iki 222. Labiausiai sumažėjo vadovaujamų pareigybių skaičius. Bet kartu priduriama, kad artimiausiu metu bus skelbiami konkursai į laisvas skyrių vadovų ir specialistų pareigybes.
 
Teismo medikai prie ministerijos atitempia „lavoną“. Taip dėl apgailėtinos padėties nusprendę kovoti medikai teigė, jog dėl apverktinų, nuo krizės laikų nedidintų atlyginimų ir retėjančių specialistų gretų gali nebelikti, kam atlikti teismo ekspertizės. 


 
Sveikatos apsaugos ministerija pristatė 2019-2021 metų biudžeto projektą, kuriame geros žinios rezidentams ir visuomenės sveikatos specialistams, mat jiems šiemet numatyta dvigubai daugiau lėšų. Savo ruožtu ministerijai pavaldžių įstaigų laukia permainų metas: reformai, restruktūrizacijai ar kaip tai bepavadinsi, numatyta skirti 500 tūkst. eurų. Įstaigų vadovai neslepia, kad išsamiai apie sujungimus, prijungimus ar likvidavimą nebuvo tartasi - išsamesnę informaciją jie sužinojo iš spaudos.
 
Planuojama likviduoti 20 metų veikiantį Valstybinį psichikos sveikatos centrą ir Lietuvos medicinos biblioteką. Pertvarkyti Nacionalinį transplantacijos biurą bei VšĮ Nacionalinį kraujo centrą. Tikslas - viena įstaiga, užtikrinanti donorytės ir transplantacijų procesą. Į vieną įstaigą bus jungiami Sveikatos mokymų ir ligų prevencijos centras, Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijų centras ir Higienos institutas. Skandalų neišvengęs Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras pagal planą būtų prijungtas prie Nacionalinio visuomenės sveikatos centro. Siūloma kartu su Teisingumo ministerija integruoti Valstybinės teismo medicinos tarnybą ir Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybą prie SAM į bendrą teismo ekspertizės paslaugas teikiančių įstaigų sistemą.
 
Kartu su Finansų ministerija reorganizuoti jungiant Lošimų priežiūros tarnybą ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentą į vieną priklausomybių sritis koordinuojančią ir prižiūrinčią valstybės įstaigą. Siekiama stiprinti Ekstremalių sveikatai situacijų centro veiklą kuriant efektyvią ir operatyvią reagavimo į susidariusias ekstremalias situacijas  ir sveikatos priežiūros įstaigų veiklos koordinavimo bazę.
 
Druskininkuose e. sveikatos sistema nesinaudojantiems medikams įvestos piniginės baudos. Odontologai sulaukia smūgio į paširdžius. „Jūs esate lupikautojai“, - tokius žodžius Odontologų rūmai išgirdo iš sveikatos apsaugos ministro, kuris sumąstė odontologijos priežiūros įstaigų ir specialistų licencijavimo tvarką apversti aukštyn kojomis ir šią funkciją pavesti ministerijai pavaldžiai institucijai.
 
Ir viena tiesiog puiki žinia. Klaipėdos universitetinės ligonės medikai pirmieji Lietuvoje operacinėje darbuojasi su robotu. Gydytojai sako, jog šiam apgalvotam žinginiui jie ruošėsi dvejus metus, mokėsi, tad pacientams gali pasiūlyti dar mažiau traumuojančias ir kur kas tikslesnes operacijas. 



Gruodis
Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos inicijuojama ligoninių tinklo pertvarka atidedama pavasariui, tai yra po savivaldos rinkimų. „Taigi nuspręsta, kad svarbiausi reforminiai projektai, susiję su ligoninių tinklo sudarymu ir jo sudarymo kriterijais, bus teikiami Seimo pavasario sesijoje“, – pranešė A.Veryga. Kaip juokavo gydymo įstaigų vadovai, liks tos gydymo įstaigos, kur savivaldos rinkimus laimės „valstiečiai“. 
 
Mokytojai, kurių profesija po kelerių metų turėtų tapti prestižinė, paskelbia neterminuotą streiką. Grupelė pedagogų apsigyvena Švietimo ir mokslo ministerijoje. Ilgą laiką neigęs tokius įvykius Vyriausybės vadovas tik po visuomeninės akcijos „Paskutinis skambutis“, kai į gyvą grandinę susikibo keli tūkstančiai žmonių, šiek tiek atsipeikėjo ir sušvelnino poziciją. Sakė: padėkit ginklus, einam pasikalbėti. 


 
A.Veryga skuba raportuoti, jog įgyvendina medikams duotus pažadus dėl atlyginimų kėlimo. Tam kitąmet biudžete numatyti 195 milijonai eurų! Tačiau streikuojantys pedagogai, o ir nerimstantys medikai nelabai tiki nukraujavusios Vyriausybės pažadais. Prezidentė ypatingos skubos tvarka teikia pataisas dėl pedagogų etatinio apmokėjimo. Laikinai švietimo ir mokslo ministru paskirtas susisiekimo ministras Rokas Masiulis išklausęs mokytojus ir pateikęs siūlymus streiką sustabdo. Tiksliau, mokytojai apleidžia ministeriją bent jau šventėms. 
Medikai, žaidžiantys krepšinį inicijuoja tarptautinį krepšio turnyrą „Lietuvos sveikatos taurė“. Pergalę finale išplėšia kauniečiai. 
 
Tuo metu Seimas pritaria įstatymo pakeitimam viešųjų asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovų ir jų pavaduotojų darbo užmokesčio dydį susieti su jų vadovaujamoje įstaigoje dirbančių gydytojų ir slaugytojų darbo užmokesčiu. Tikimasi, kad toks teisinis reglamentavimas paskatins įstaigų vadovus naudoti pažangesnius vadybos metodus ir motyvuos didinti darbo užmokestį įstaigoje dirbantiems darbuotojams.
Sveikatos ministerija artėjančių švenčių proga kiekvienam gydytojui rezidentui išmoka po 227 eurų vienkartinę išmoką. 
 
167 tūkst. eurų pasisavinusi buvusi Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos buhalterė Aksinija Grygelė nebus siunčiama į pataisos namus. Tačiau per bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpį nuteistoji įpareigota  atlyginti Lietuvos gydytojų vadovų sąjungai padarytą žalą. Buhalterė kaltę visiškai pripažino ir nuoširdžiai gailėjosi, teigė pinigus persivesdavusi ne norėdama pasisavinti, o pasiskolindavusi artimo žmogaus skoloms padengti. Taigi šiuo atveju telieka prisiminti E.Baltakio patarimą: „Nepasitikėkit buhalteriais“. 


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris